Stručnjaci dokazali: Trumpov“ lijek ne pomaže u liječenju COVID-19 bolesti

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Lijek hidroksiklorokin, koji je Donald Trump svojedobno ‘proglasio’ revolucionarnim u suzbijanju širenja koronavirusa, ne bi se trebao koristiti u procesu liječenja COVID-a i nema značajan učinak na već zaraženim pacijentima, priopćilo je u utorak stručno vijeće Svjetske zdravstvene organizacije.

Protuupalni lijek ne bi trebalo koristiti u borbi protiv pandemije koronavirusa, stoji u novim smjernicama WHO-ova stručnog panela objavljenim u britanskome medicinskom časopisu BMJ, a “ne isplati se” istraživati ​​ga ni u budućim studijama kao potencijalni lijek za COVID-19.

Naša “snažna preporuka”, ističu stručnjaci, utemeljena je na čvrstim dokazima proizašlima iz šest randomiziranih kontroliranih istraživanja u kojima je sudjelovalo više od 6000 ispitanika. Jedna grupa sudionika studija bila je izložena covidu, a druga nije, dodaju znanstvenici.

Bivši američki predsjednik Donald Trump je u ožujku prošle godine izjavio da bi hidroksiklorokin mogao biti revolucionaran u promjeni smjera širenja pandemije koronavirusa. Tada je kazao da ga i sam uzima, čak i nakon što je američki regulator za lijekove, američka Uprava za hranu i lijekove (FDA), upozorio da njegova učinkovitost i sigurnost nisu dokazane.

Stručnjaci WHO-a danas “procjenjuju da ovaj lijek ne bi baš svi ocijenili korisnim” u liječenju.

– Stručni panel smatra da ovaj lijek više ne spada u istraživačke prioritete” i da bi se “resursi trebali usmjeriti na procjenu ostalih perspektivnijih lijekova kako bi se spriječila zaraza i širenje COVID-a – navode u smjernicama.

WHO u priopćenju napominje da je njihova preporuka takozvana aktualna smjernica kada su posrijedi potencijalni lijekovi za liječenje COVID-a. Naime, smjernice se ažuriraju u skladu s pojavom novih informacija i dokaza i osmišljene su da bi liječnicima i pružateljima zdravstvenih usluga omogućile pravodobne savjete o načinima koje će primjenjivati u liječenju ove respiratorne bolesti te da bi im pomogle u donošenju što boljih i korisnijih odluka za pacijente. (hina)

foto themoscowtimes.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

U Ludbregu potiču mobilnost odraslih

U sklopu projekta ‘Druga perspektiva znanja’ od 29. do 31. ožujka Grad Ludbreg bio je domaćin mobilnosti odraslih na radnom mjestu, a mentor mobilnosti bio

Školarci izrađuju ukrase i suvenire

Članovi Učeničke zadruge Marljivi lav Osnovne škole Đurđevac i dalje redovito izrađuju razne ukrase, uporabne predmete i suvenire. Uz pomoć učitelja voditelja izvannastavnih aktivnosti, školarci

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI