Stručnjaci kažu: Ako se prehladite ne možete dobiti koronu!

Nova studija Sveučilišta u Glasgowu pokazala je da se virusi koji uzrokuju običnu prehladu uspješno nadmeću s novim koronavirusom i istjeruju ga iz ljudskog respiratornog sustava.

Virusi koji uzrokuju prehladu nazivaju se rinovirusima i u ljudskom će organizmu, po studiji škotskih znanstvenika, nadjačati i blokirati repliciranje virusa SARS-CoV-2, uzročnika COVID-a. Procjenjuje se da su rinovirusi odgovorni za 40 posto običnih prehlada, kratke i bezazlene bolesti. Virusi se nadmeću za preživljavanje u svojim domaćinima, ali neki od njih mogu biti u suživotu s drugima. Primjerice, adenovirusi mogu dijeliti kuću (ljudsku stanicu) s drugim virusima. No, virusi gripe ili obične prehlade usamljeni su ratnici.

Napadaju ljudsku stanicu sami i sami u njoj žele i ostati. Znajući to, znanstvenici Sveučilišta u Glasgowu napravili su repliku ljudskog respiratornog sustava koji koronavirus koristi za useljavanje u organizam. Potom su oba virusa umetnuli u replicirani dišni sustav i pustili ih da slobodno napadaju stanice. Kad su oba virusa puštena istovremeno, “rinovirus je aktivirao prirodni imunosni odgovor koji je blokirao repliciranje koronavirusa u ljudskom respiratornom epitelu”, kazao je voditelj istraživanja Pablo Murcia. To znači da je respiratorni sustav bio inficiran samo prehladom. Kad je rinovirus pušten s 24 sata prednosti, koronavirus nije imao šanse. Čak i u obrnutoj situaciji, kad je koronavirus dobio dan prednosti za kolonizaciju, rinovirus je stigao kasnije i svejedno ‘istjerao’ SARS-CoV-2 iz stanica. Zaključak je jednostavan, SARS-CoV-2 u izravnom sukobu s rinovirusom nema izgleda.

– To znači da imunosni odgovor na običnu, blagu prehladu, može osigurati neku razinu privremene zaštite protiv koronavirusa – rekao je profesor Murcia.

Nažalost, imunosni odgovor na prehladu jenjava nekoliko dana nakon završetka bolesti, a SARS-CoV-2 tada može napasti organizam. Premda se ova spoznaja može koristiti u razvoju strategija protiv COVID-a, škotski znanstvenici napominju da je dotad “cijepljenje najbolja zaštita protiv COVID-a”. (hina)

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI