Konzumacija ‘osvježivača zraka’ će nepovratno oštetiti mozak

Podravski list profile

Kad u tretmanu imamo ovisnika o teškim drogama poput heroina, znamo da ćemo s njim moći normalno razgovarati kad se ‘skine’. No, kad imamo osobu koja je pušila nove sintetske droge, znamo to neće biti slučaj – kazao je svojedobno dr. Slavno Sakoman, poznati neurolog, autoritet na području liječenja ovisnosti.

Često se može čuti da nove sintetske droge, koje se polulegalno prodaju kao osvježivači zraka pod imenima poput Galaxy, Atomix, Vertex… – „prže mozak“. Nedavno su u našem kraju zabilježena dva slučaja povezana s konzumacijom takvih supstanci. U koprivničkom prigradskom naselju 20-godišnji mladić napušio se Galaxyja te je potom susjedu demolirao automobil, a potkraj prošle godine podignuta je optužnica protiv 21-godišnjeg Koprivničanca koji je umalo nasmrt prebio prijatelja.

– Pušio sam Galaxy i odjednom pukao. Nisam znao za sebe, odjednom sam se našao u policijskoj postaji. Pitao sam policajce što sam napravio, a kad su mi rekli da sam istukao prijatelja, nisam vjerovao i iskreno mi je žao – kazao je mladić za ispitivanja.

Sintetičke droge velik su problem jer kako se zabrani jedna supstanca, na tržištu se pojavi druga i tako iznova. Dr. Mirjana Gašparić Sikavica, šefica Odjela za psihijatriju koprivničke Opće bolnice, kaže kako se s jedne strane spušta dobna granica prve konzumacije droga, a s druge se pojavljuju nove droge, čija je detekcija otežana.

Dr. Mirjana Gašparić Sikavica / Hrvoje Šlabek

– Dob prve konzumacije droge, obično je to marihuana, bude između 14. i 15. godine, a dob konzumacije heroina spušta se na 16. ili 17. godinu. Smatra se da  su obično potrebne oko dvije godine da ovisnik prijeđe put od marihuane do heroina, a kako se radi o mladim osobama, koje su u razvoju na planu ličnosti, vidljivo je kolika je to opasnost za mladu osobu. U slučaju kad osoba postane ovisnik u doba adolescencije, u ranoj ili srednjoj fazi razvoja, posljedice su višestruke i ozbiljno narušavaju mentalno zdravlje osobe. Ovisnost zaustavlja bilo kakav daljnji emocionalni razvoj te su takvi ovisnici u daljnjem životu osobe s vrlo malim kapacitetom za promjene, kao i smanjene sposobnosti  adekvatnog funkcioniranja, jer u slučaju razvijene ovisnosti osoba svu svoju  aktivnost usmjerava prema nabavi i ponovnom uzimanju droge – kazala je ona.

Domeće kako je na Odjelu za psihijatriju posljednjih nekoliko godina bilo nekoliko slučajeva pojave kliničke slike psihoze kod kojih je dokazana prethodna konzumacija droge.

– Konzumacija novih droga, čiji je kemijski sastav nedovoljno poznat, daje teško predvidive posljedice. Sve droge djeluju na središnji žičani sustav, mijenjaju njegovu aktivnost te dovode do aktivacije i promjene dijelova mozga koji su odgovorni za osjećaj uživanja, stoga i konzumacija droge predstavlja opasnost za strukturu mozga, što se vidi po brojnim promjenama osobe koja konzumira drogu. Kada je razvijena ovisnost i mozak je nepovratno promijenjen u tom dijelu, potrebno je stalno opetovano uzimati istu tvar koja je ranije bila dovela do osjećaja užitka – kazala je koprivnička psihijatrica.

Iako su dakle, sve droge opasne jer mijenjaju strukturu mozga, sintetički „osvježivači zraka“ – kako to svjedoči dr. Sakoman i drugi stručnjaci na polju ovisnosti – to čine brže, temeljitije i često s nepopravljivim posljedicama za psihičko zdravlje.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti