Stručnjaci: Nemate aspirin? Pojedite 20 komada ovog voća i to je to!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Višnje su bogate vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, mineralima kalijem, magnezijem, željezom i vlaknima. Ovo voće poznato je po svojim brojnim ljekovitim svojstvima i antioksidativnom djelovanju.

Višnje hrane i štite mozak, smanjuju rizik od dijabetesa, pomažu kod bubrežnih smetnji, pogoduju probavnom sustavu, potpomažu mršavljenju, poboljšavaju san, smanjuju rizik od srčanih bolesti te pomažu kod upala mokraćnih kanala. Sušene višnje djeluju slično kao i svježe. Idealna su zamjena kada višnje nisu dostupne u svježem obliku.

Međutim, nije samo plod zdrav. Peteljke višnje daju čaj koji pomaže kod izbacivanja pijeska iz mokraćnih kanala, celulita, impotencije, bubrežnih bolesti i kroničnog kašlja. Lišće višnje odlično je sredstvo za ljepotu, a pomaže kod peruti i otečenih kapaka. Sjemenke višnje primjenjuju se kao toplo-hladni oblozi i kao punjenje za jastuke.

Plodovi višnje preporučuju se slabokrvnim osobama  i onima koji žele izgubiti višak kilograma.

Sportašima šaka višanja pomaže u gubitku osjećaja težine u mišićima. Plod višnje sadrži serotonin, koji smiruje organizam da lakše zaspemo.

No, od ploda se može napraviti i sok koji je također veoma zdrav. Prema tome, svakodnevnim konzumiranjem soka od višnje ublažavaju se bolovi od gihta koji nastaju uslijed nakupljanja kristala urinske kiseline. Stručnjaci su potvrdili da 20 višanja dnevno ima isti učinak kao jedan aspirin.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI