Stručnjaci: Nemojte se živcirati oko korone jer će vam štetiti spermićima

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Stres i strah oko aktualne pandemije šteti spermi, što posredno šteti razvoju mozga budućeg djeteta, prenosi portal Mirror.

Profesorica Tracy Bale, koautorica studije, kaže da su ovo alarmantni podaci jer se brojni mladi muškarci boje da će ostati bez posla i bez svojih najmilijih.

Eksperimenti na miševima i ljudima pokazali su kako stres i pritisak mijenjaju DNK u vezikulama – malim vrećicama u sjemenu koje pomažu „upaliti“ gene u oplođenom jajašcu.

– Dobra kontrola stresa ne samo da pomaže očuvati mentalno zdravlje, nego umanjuje dugoročan loš utjecaj na reproduktivni sustav koji može imati značajan utjecaj na buduće generacije – upozorava neuroznanstvenica Bale.

Ovo je istraživanje prvo koje je pokazalo kako dugoročni stres, uzrokovan snažnim stresorom poput pandemije koronavirusa, ima značajan utjecaj na spermu, potom na razvoj sive tvari u djetetovom mozgu još u maternici te u konačnici značajan utjecaj na buduće generacije.

– Miševe smo izlagali novom iskustvu svakoga dana, u različito doba dana. Njih je dosta lagano dovesti u stanje stresa jer snažno reagiraju na bilo što novo u okruženju. Također, davali smo im i hormon stresa. Vezikule su pokazale značajne promjene u veličini, proteinima i dijelu DNK koji se naziva RNK (ribonukleinska kiselina). Kada smo tom spermom oplodili jajnu stanicu, pokazale su se značajne promjene u razvoju mozga te su posljedično ti miševi, kada su odrasli, bili drugačiji od kontrolne skupine i drugačije su reagirali na stres. Isto se dogodilo sa spermom koju su nam donirali studenti sa Sveučilišta Pennsylvania – pojasnila je Bale.

Studenti koji su donirali spremu ispunjavali su upitnike o svom metalnom stanju, osjećajima i subjektivnom osjećaju stresa. Oni koji su osjećali veću razinu stresa pokazali su promjene u RNK – u sjemenu.

– Hoće li produljena izloženost stresu kasnije povećati rizik obolijevanja od mentalnih bolesti budućem djetetu ili će mu pomoći u njegovu savladavanju i učiniti ga otpornijim na stres nije poznato te je potrebno još istraživanja. Ono što znamo je da stres ima utjecaj na spermu i mjesec dana nakon što je reakcija na stres prestala, a život se vratio u normalu. Zato je vrlo važno pronalaziti načine za kvalitetno i efektivno nošenje sa stresom – upozoravaju znanstvenici. (lr)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI