Stručnjaci složni: Djeca ne smiju biti izložena zaslonima mobitela

Neka istraživanja pokazuju kako je kod predškolske djece koja pred zaslonima provode više od dva sata dnevno uočen gotovo osam puta veći rizik od razvoja smetnja koncentracije i sindroma hiperaktivnosti, a zbog smanjenog kretanja mogu se razviti pretilost i ostale posljedice. Istraživanje ukazuje i na to da maloljetnici koji previše vremena provode pred ekranima imaju smetnje sa spavanjem, 18 posto ih koristi tablete za spavanje, a u nekih su se kao posljedica razvili kratkovidnost i sindrom umornih očiju.

Isto tako stručnjaci smatraju da se djeca do dvije godine uopće ne smiju izlagati zaslonima, da oni od dvije do pet godina to mogu činiti samo jedan sat dnevno uz nazočnost roditelja, a ona do devet godina starosti također jedan sat, ali bez kontrole.

Djeci u dobi od 10 do 12 godina za vrijeme njihova slobodnog vremena može se dopustiti da pred ekranom budu do jedan i pol sat dnevno, a onima od 13 do 18 godina najviše dva sata, neke su od preporuka slovenskih liječnika.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI