STRUČNJACI U ČUDU Niti jedan oboljeli od krpeljne bolesti na tom području, nitko ne zna zašto

Krajem rujna, kada opasnost od bolesti polako jenjava, bilo je tek pet slučajeva krpeljne upale mozga te 18 borelioze, no topla jesen, čini se, odradila je svoje, pa su opasni prijenosnici bolesti dulje bile aktivni


Autor: podravski.hr — 21.12.2018. / 16:01 Aktualno

Infektološki odjel Opće bolnice u Koprivnici

S osmero oboljelih od krpeljnog meningoencefalitisa i 25 od borelioze županijski Zavod za javno zdravstvo u Koprivnici zaključio je ovu sezonu krpeljnih bolesti.

Krajem rujna, kada opasnost od bolesti polako jenjava, bilo je tek pet slučajeva krpeljne upale mozga te 18 borelioze, no topla jesen, čini se, odradila je svoje, pa su opasni prijenosnici bolesti dulje bile aktivni.

Moglo bi se reći, bila je to ‘križevačka godina’ kada se promatra broj oboljelih, no djelomično i đurđevačka, jer na tom području nije zabilježen niti jedan slučaj meningitisa ove godine, uz samo jedan borelioze, što se ne pamti već dugo vremena. Zašto se to ove godine dogodilo, ne može protumačiti ni struka, a budući da je taj kraj endemsko područje krpeljnih bolesti, ističe dr. Maja Blažeković s koprivničke Epidemiologije, čuđenje je još veće.

U Koprivnici bilo je dvoje pacijenata s virusnom upalom mozga i šest borelioznih, a u Križevcima šest oboljelih od meningitisa i 18 od bakterijske bolesti borelioze. Svi oboljeli od meningoencefalitisa stariji su ljudi, oko 60 godina, umirovljenici i poljoprivrednici, i uspješno su izliječeni u koprivničkoj Općoj bolnici.

Dr. Blažeković posebno je istaknula kako se ubodi krpelja svake godine javljaju sve ranije, već u veljači, te kako bi se svi trebali cijepiti u zimskom periodu, s dvije doze. Cjepivo pruža sigurnu zaštitu od meningitisa. Preporučuje se osobama koje zbog prirode posla borave u prirodi (šumari, šumski radnici, vojnici, vatrogasci i drugi) kao i osobama koje u prirodi borave tek povremeno (izletnici, planinari, lovci).

Cijepljenje se provodi u tri doze, no već određeno vrijeme nakon druge doze postoji zadovoljavajuća zaštita (u 97 posto cijepljenih osoba). (mi)

FOTO: ILUSTRACIJA