Stručnjaci upozoravaju: Djeca ne bi trebala gledati Pepu, Frozen, Psiće u ophodnji…

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Dječji crtići nešto su što nam je svima obilježilo djetinjstvo, zabavljalo nas i omogućilo nam da maštamo. Oni nešto stariji vjerojatno se sjećaju majstora Fantača ili autića Bruma koji komunicira s ljudima i vozi sam. Dozovete li te slike u sjećanje vjerojatno osjećate lijepe emocije, toplinu i sreću.

No, današnji crtani filmovi razlikuju se od nekadašnjih i stručnjaci su zabrinuti. Naime, crtani filmovi poput Pepa praščić i Snježno kraljevstvo previše su nasilni, upozoravaju stručnjaci.

Istraživanje je pokazalo kako u sat vremena crtića bude prikazano barem devet nasilnih scena koje prikazuju nečiju bol ili brutalnost prema nekom drugom liku.

Barem u polovici tih scena ni jedan lik ne pokaže simpatiju i suosjećanje prema liku koji pati što djeci iskrivljava pogled na nasilje, upozoravaju stručnjaci.

Proučavali su šest dječjih TV emisija, uključujući Psiće u ophodnji i Oktonaute te deset filmova poput Potrage za Dorom i Priče o igračkama 3, koji su svi namijenjeni djeci od tri do šest godina.

Otkrivena su 454 bolna incidenta kroz 52 sata filma što znači 8.7 po satu. Nasilna ozljeda prikazana je najčešće, prikazana 79 posto vremena.

Muški likovi su češće trpjeli jaku bol i generalno je prikazan nedostatak empatije okolnih likova.

Britanski i kanadski psiholozi svoja su otkrića opisali kao vrlo šokantna.

“Ovi programi bi mogli učiniti i pomoći puno više u modeliranju dječjeg ponašanja već samo prikazivanjem veće empatije za lik koji pati”, rekla je dr. Abbie Jordan te dodala kako je za djecu vrlo važno da na ispravan način razumiju i doživljavaju bol jer to na njih ima dugotrajne posljedice.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI