Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Stručno se obrađuje 300-tinjak predmeta sakupljanih čak 15 godina

Krajem prosinca započela je stručna obrada predmeta iz Bakine hiže i dedekovog dvora koju provodi etnolog Centra za kulturu i informiranje Ludbreg Robert Kapeš pod mentorstvom arheologinje i kustosice Jelene Koprek. Projekt će na stručan način sistematizirati i javnosti predstaviti rezultat predanog i nesebičnog rada članica i članova ludbreške udruge Žene iz centra svijeta, koji traje sad već petnaestak godina.

Prošle godine potpisan je sporazum između Centra za kulturu i informiranje Ludbreg i udruge Žene iz Centra svijeta kojim Muzej grada Ludbrega, koji je u sastavu Centra, preuzima na sebe brigu oko prikupljenih predmeta pod nazivom „Bakina hiža i dedekov dvor“. To uključuje stručnu obradu, zaštitu predmeta i adekvatnu prezentaciju.

Sve je krenulo prije destak godina kad su članice udruge krenule prikupljati stare stvari i brinuti se o običajima ludbreškoga kraja.

Ubrzo su, objašnjavaju u gradskoj upravi, postale čuvarice baštine, a sve prikupljene stvari izložile su u staroj kući i dvorištu na adresi Ulica Ivana Gundulića 23. Upravo zbog velikog broja prikupljenih predmeta javila se potreba za sustavnom obradom i zaštitom.

– Zasad je obrađeno 300-tinjak predmeta. Inventarizacija je započela u dedekovom dvoru gdje su prvo obrađene sitnije stvari, a zatim smo prešli na Bakinu hižu u kojoj je znatno više predmeta pa će samim time i proces trajati duže. Za početak smo krenuli od tekstilnog rukotvorstva pa trenutno obrađujemo plahte, ručnike, zidnjake, dijelove narodne nošnje i slično – pojasnio nam je Robert Kapeš.

Svaki predmet zasebno se fotografira i mjeri. Nakon mjerenja fotografija se unosi u bazu podataka zajedno s inventarnim brojem koji se dodjeljuje svakom predmetu. Uz fotografiju se unose podaci o predmetu – dimenzije, starost, mjesto nastanka, materijal, tehnika izrade i kratki opis svakog predmeta.

– Inventarizacija će sigurno potrajati još dobar dio ove godine, a nakon toga svi predmeti moraju proći dezinsekcijsku komoru u kojoj se zadržavaju tri mjeseca pa ovisno o tome koliko će predmeta odjednom stati u komoru ovisi i sam završetak inventarizacije – kaže ludbreški etnolog. Po završetku obrade predmeta zajedničkim će se snagama razraditi plan idealnog postava Bakine hiže i dedekovog dvora.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

DAN OTVORENIH VRATA ĐURĐEVAČKIH SREDNJIH ŠKOLA

FOTO: Đurđevačke škole predstavljaju svoje programe

Zaklada volim križevce

FOTO: Turnirom „Beer Pong“ prikupljeno 200 eura za stipendije

psihosocijalna podrška

Udruga slijepih provela niz aktivnosti u sklopu programa „Priprema, pozor, SAD…”

nove cijene

Loše vijesti za sve vozače, od sutra poskupljuje gorivo. Evo koliko…

MISLI NA ZDRAVLJE

Imate problema s visokim krvnim tlakom? Ovu hranu obavezno izbjegavajte!

ŽIVOT S ALERGIJOM

VIDEO Monika je prije sedam godina završila u komi zbog krive terapije: I dalje se bori s misterioznom bolešću…

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI