Stručno se obrađuje 300-tinjak predmeta sakupljanih čak 15 godina

Krajem prosinca započela je stručna obrada predmeta iz Bakine hiže i dedekovog dvora koju provodi etnolog Centra za kulturu i informiranje Ludbreg Robert Kapeš pod mentorstvom arheologinje i kustosice Jelene Koprek. Projekt će na stručan način sistematizirati i javnosti predstaviti rezultat predanog i nesebičnog rada članica i članova ludbreške udruge Žene iz centra svijeta, koji traje sad već petnaestak godina.

Prošle godine potpisan je sporazum između Centra za kulturu i informiranje Ludbreg i udruge Žene iz Centra svijeta kojim Muzej grada Ludbrega, koji je u sastavu Centra, preuzima na sebe brigu oko prikupljenih predmeta pod nazivom „Bakina hiža i dedekov dvor“. To uključuje stručnu obradu, zaštitu predmeta i adekvatnu prezentaciju.

Sve je krenulo prije destak godina kad su članice udruge krenule prikupljati stare stvari i brinuti se o običajima ludbreškoga kraja.

Ubrzo su, objašnjavaju u gradskoj upravi, postale čuvarice baštine, a sve prikupljene stvari izložile su u staroj kući i dvorištu na adresi Ulica Ivana Gundulića 23. Upravo zbog velikog broja prikupljenih predmeta javila se potreba za sustavnom obradom i zaštitom.

– Zasad je obrađeno 300-tinjak predmeta. Inventarizacija je započela u dedekovom dvoru gdje su prvo obrađene sitnije stvari, a zatim smo prešli na Bakinu hižu u kojoj je znatno više predmeta pa će samim time i proces trajati duže. Za početak smo krenuli od tekstilnog rukotvorstva pa trenutno obrađujemo plahte, ručnike, zidnjake, dijelove narodne nošnje i slično – pojasnio nam je Robert Kapeš.

Svaki predmet zasebno se fotografira i mjeri. Nakon mjerenja fotografija se unosi u bazu podataka zajedno s inventarnim brojem koji se dodjeljuje svakom predmetu. Uz fotografiju se unose podaci o predmetu – dimenzije, starost, mjesto nastanka, materijal, tehnika izrade i kratki opis svakog predmeta.

– Inventarizacija će sigurno potrajati još dobar dio ove godine, a nakon toga svi predmeti moraju proći dezinsekcijsku komoru u kojoj se zadržavaju tri mjeseca pa ovisno o tome koliko će predmeta odjednom stati u komoru ovisi i sam završetak inventarizacije – kaže ludbreški etnolog. Po završetku obrade predmeta zajedničkim će se snagama razraditi plan idealnog postava Bakine hiže i dedekovog dvora.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI