Studentica (26) tužila oca, umjesto 400, plaćat će joj 2000 kuna mjesečno

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

 Presudom Općinskog suda u Varaždinu-Stalne službe u Ivancu, muškarac iz Ludbrega koji trenutno živi i radi u Francuskoj, umjesto 400, od sada mora plaćati 2000 kuna za uzdržavanje svoje kćeri. Istom presudom svojoj kćeri, koja ga je tužila, Ludbrežanin mora platiti i 2500 kuna troškova suda.

U tužbi koju je pokrenula protiv oca, kći je navela kako je njezin otac prema presudi Općinskog suda u Ludbregu dužan joj uplaćivati 400 kuna za njezino uzdržavanje, no u međuvremenu su se promijenile okolnosti njezinih životnih potreba. Navela je kako je 2013. godine postala punoljetna i da se nadalje školuje, prema čemu i dalje postoji očeva zakonska potreba za uzdržavanjem.

Na sudu je detaljno i realno navela svoje mjesečne troškove koje ima kao studentica. Navela je kako je redovna studentica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, da živi u iznajmljenom stanu za koji plaća stanarinu i režije u mjesečnom iznosu od 1300 kuna, da joj troškovi prijevoza na relaciji Ludbreg-Osijek iznose mjesečno 280 kuna, troškovi literature za studij 200 kuna mjesečno, prehrane 900 kuna, za odjeću, obuću i kulturne potrebe oko 600 kuna mjesečno, higijenske potrepštine oko 400 kuna, da koristi kontaktne leće koje je koštaju 200 kuna mjesečno, a da za džeparac troši oko 300 kuna na mjesec. Ukupno je riječ o oko 4000 kuna, dakle, 400 kuna koliko otac daje za nju do sada nije dovoljno za pokrivanje tih troškova. Zbog toga je od suda zatražila povećanje iznosa uzdržavanja na 2000 kuna mjesečno. Dodala je kako je njezina majka zaposlena u trgovačkom obrtu s mjesečnom plaćom od 4300 kuna, a da prema vlastitim saznanjima njezin otac u Francuskoj zarađuje plaću od oko 1.500 eura mjesečno, dakle, da su njegova primanja višestruko veća od prosječnih primanja u Hrvatskoj.

U odgovoru je tuženi otac naglasio kako mu kći nije dostavila potvrdu o redovnom školovanju, niti presliku indeksa kojom bi dokazala da uredno i redovno studira, da je u dobi od 25 godina i da može doprinositi samostalno za svoje uzdržavanje. Zbog toga je osporio njezinu tvrdnju da joj za uzdržavanje treba 4000 kuna. Osim toga, otac je naveo kako je iznos koji zarađuje u Francuskoj dostatan samo za njega zato što su troškovi života u Francuskoj mnogo viši nego u Hrvatskoj. Naglasio je u odgovoru na tužbu da je njegova kći “odrasla i zdrava punoljetna osoba stara 25 godina i da bi se sama trebala brinuti o svom uzdržavanju”. Njegova je kći na sudu nakon toga rekla kako otac za nju nikad nije plaćao niti ono što je morao, a to je minimum od 400 kuna. Sucu Draženku Jakopoviću detaljno je još jednom iznijela svoje probleme kao studentice, navela je i da kao studentica radi preko ljeta i nešto si uspije zaraditi, a da je financiraju majka, baka i djed, dok je bio živ. Objasnila je kako je stipendiju dobivala zbog imovinskog statusa, no kako je na trećoj godini fakulteta zbog postroženih uvjeta više ne dobiva, a da zbog ocjena iz srednje škole nije upala u studentski dom u Osijeku. Otac joj je, kako kaže, dok mu je rekla da ide na fakultet poslao 200-300 eura, da joj je za Božić znao poslati isto toliko, da joj ranije nije slao novac, ali joj je slao neke igračke, no da se nisu čuli godinu dana, odnosno otkada je protiv njega podnijela tužbu. Nakon provedenog suđenja, sudac Draženko Jakopović je prema obiteljskom zakonu zaključio kako su roditelji dužni uzdržavati punoljetno dijete koje se uredno školuje do svoje 26. godine, a prema svojoj slobodnoj procjeni zaključio je da otac može svojoj kćeri doprinositi mjesečno 2000 kuna. Presuda je nepravomoćna i nezadovoljne strane mogu se na nju žaliti.

FOTO ILUSTRACIJA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI