SUD BEZ MILOSTI PREMA NEPLATIŠI Pravomoćno: otac (30) mora godinu dana u zatvor jer ne želi plaćati alimentaciju za dijete

Sud je zaključio da je uz plaću od 1000 eura mogao platiti dug od 5000 kuna te daljnje mjesečne rate od 600 kuna


Autor: podravski.hr — 03.12.2017. / 7:12 Crna kronika

Ilustracija / U zatvoru završio već drugi neodgovorni otac

Da će zbog neplaćanja uzdržavanja svojeg maloljetnog djeteta morati na godinu dana u zatvor, na svojoj je koži osjetio ‘tata neplatiša’ (30) s koprivničkog područja kojemu je ovih dana potvrđena pravomoćna presuda Županijskog suda u Varaždinu.
Naime, 2013. godine sud ga je osudio na uvjetnu kaznu zatvora uz uvjet da za svoje dijete plati zaostali rate alimentacije u iznosu nešto manjem od 5000 kuna te da nastavi redovito plaćati mjesečni iznos od 600 kuna. Budući da ga uvjetna kazna i prijetnja zatvorom nije ponukala da plati dug i daljnje uzdržavanje, opozvana mu je uvjetna kazna te mu je na Općinskom sudu u Koprivnici određen jednogodišnji zatvor, u skladu s člankom 172. Kaznenog zakona koji predviđa zatvor do tri godine onome tko ne uzdržava dijete koje je po zakonu dužan uzdržavati i to na način, u visini i u rokovima određenim ovršnom ispravom.
Tata neplatiša, naravno, žalio se na presudu pozivajući se na pogrešno utvrđeno činjenično stanje te je tražio da se sve vrati na ponovno odlučivanje, no vijeće za mladež varaždinskog Županijskog suda samo je potvrdilo presudu s koprivničkog Općinskog suda. Svoje neplaćanje obrazložio je činjenicom da se tek 2016. godine zaposlio, i to u Njemačkoj, te da zarađuje tek minimalnu plaću, da mora uzdržavati i sebe, a ima i neki drugi osobni dug koji je morao vraćati.
Ipak, sud je zaključio da je uz plaću od 1000 eura mogao platiti dug od 5000 kuna te daljnje mjesečne rate od 600 kuna i da nema razloga da mu se ne odreže tako stroga kazna zbog koje će odležati godinu dana iza rešetaka. (sm)
FOTO: ILUSTRACIJA