Sud ‘odrezao’ HZZO-u drakonsku kaznu jer nisu prijavili čistačicu i spremačicu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Čak 60.000 kuna kazne, zasad još nepravomoćno, dobio je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, a odgovorna osoba u HZZO-u, šef zavoda Lucian Vukelić 9000 kuna jer nisu prijavili ženu koja je čistila tamošnje urede.

Oni su, vidi se iz presude, iz mjeseca u mjesec obnavljali njen ugovor o djelu, smatrajući, kako su se i branili da se nije radilo o poslovima za koje treba ugovor o radu. Također, to su, navode, činili jer je bila na snazi opća zabrana zapošljavanja u javnim službama. Da stvar bude gora, žena koja je čistila za 20 kuna po satu, naknadno se prijavila na objavljen natječaj za zaposlenje, no HZZO je zaposlio drugu osobu.

Nesretna žena čistila je čak godinu dana zgradu HZZO-a u Bjelovaru, a nije bila prijavljena na mirovinsko, iako je, smatra sud to trebala biti.

– Bilo mi je pojašnjeno da je procedura oko zasnivannja radnog odnosa i raspisivanja natječaja i da se strpim, dok ne bude raspisan. Ja sam sama obavljala poslove za čitavu zgradu. Radi se o prizemlju i katu, kao i njihove poslovne zgrade te dvorišne prostorije gdje se nalazi liječničko povjerenstvo. Čak sam i čistila snijeg u zimskim uvjetima. Godišnji odmor nisam imala niti sam imala dnevnu pauzu. U međuvremenu je bio i raspisan natječaj za to moje radno mjesto i na taj natječaj sam se javila, ali nisam bila primljena, nego neka druga osoba – ispričala je izigrana žena sudu.

U obrazloženju presude piše čak i da “činjenica da je za iste te poslove raspisan natječaj, te je na taj natječaj primljena neka druga osoba, a ne oštećena, i to u radni odnos, potvrđuje da je i ona trebala imati ugovor o radu”. Okrivljeni, naravno, imaju pravo na žalbu.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI