Sudac Pavlović odlučio – diranje djevojčice za grudi nije kazneno djelo!

Županijski sud u Varaždinu na nedavno održanoj sjednici, čiji je pravorijek u medijima ‘slučajno procurio’ prošlog tjedna, prihvatio je žalbu tužitelja i potvrdio optužnicu koprivničkih tužitelja kojom se 61-godišnji učitelj iz Bakovčica tereti za spolnu zloporabu djeteta mlađeg od 15 godina.

Ovu temu u svom tiskanom izdanju donio je Podravski list…

Do sada smo u Hrvatskoj imali ‘ličko rukovanje’ aludirajući na skandalozno obrazloženje oslobađajuće presude protiv poduzetnika koji je bio oslobođen optužbe za silovanje, a od sada imamo i ‘podravsko milovanje’. Doslovno tako možemo protumačiti pravni stav suca Pavlovića kako diranje djevojčice za grudi i tepanje NIJE kazneno djelo.

Sudac Krešimir Pavlović

U normalnim pravnim sustavima vjerojatno bi dijete i okolnosti takvog kaznenog djela bili zaštićeni od javnosti, no kod nas to nije slučaj, tako da je najprije portal Danica.hr objavio identitet počinitelja navodnog kaznenog djela otkrivajući pritom i detalje o žrtvi-djevojčici, a nakon toga su na portalu Klikaj.hr ‘procurili’ detalji optužnice čiji je spis tobože proglašen tajnim zato što je žrtva kaznenog djela dijete. O objavi, odnosno tko je dostavio uredništvu portala optužnicu predmeta koji je po svojoj prirodi i pravnim propisima tajni, tužitelji provode izvide zbog sumnje na kazneno djelo, a ogorčena majka djevojčice, za koju se tvrdi da je žrtva kaznenog djela, najavila je kako će zatražiti pomoć i dječje pravobraniteljice.

Tužitelji kako je, dakle, javno otkriveno, terete učitelja da je “10. lipnja 2020. oko 10 sati u područnoj školi, znajući da je učenica te škole dijete, pod izlikom da mu pomogne, pozvao djevojčicu u školsko skladište gdje je dolaskom do ulaznih vrata stao iza njezinih leđa i podigao joj ruke te je potom primio za grudi govoreći joj pritom da je dobra, lijepa i slatka.”. Dakle, ovo je službeno i potvrđeno što se prema tužiteljima dogodilo.

Učitelj Radovan Knežević

A evo i obrazloženja suca Krešimira Pavlovića koje je objavljeno na internetskom portalu Klikaj.hr.

– Razmatrajući navode podignute optužnice, a naročito činjenični supstrat inkriminiranog kaznenog djela, uopće ne ulazeći na razini osnovane sumnje u dokazivost ili nedokazivost inkriminiranih radnji, optužno vijeće utvrdilo je da inkriminiranim radnjama nisu ostvarena obilježja inkriminiranog kaznenog djela jer te radnje ne predstavljaju bludnu radnju u smislu Kaznenog zakona i ustanovljene sudske prakse. Prema pravnoj teoriji i sudskoj praksi, kazneno je djelo čovjekovo ponašanje, u zakonu opisano i kažnjivo, kojim se na nedopušteni način povređuje zaštićeno pravno dobro, što u tome postupku daje karakter društvenog štetnog djela. Da bi se radilo o postojanju kaznenog djela, nužna su četiri temeljna elementa kaznenog djela, što je radnja kaznenog djela kao prvi element, protupravnost kao drugi element, krivnja kao treći element i kažnjivost kao četvrti element. Ako izostane bilo koji od tih elemenata koji čine biće određenog kaznenog djela, tada se ne radi o kaznenom djelu – zaključak je suca Krešimira Pavlovića koji pravno shvaća kako u konkretnom slučaju optužnice za zloporabu djeteta, čitajte, diranje djevojčice za grudi nije kazneno djelo!

– U konkretnom slučaju radnje koje su opisane u optužnom aktu i inkriminiraju se optuženom ne sadržavaju niti jedno od aktualnih kaznenih djela. Kako u optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Koprivnici, odnosno u činjeničnom opisu kaznenog djela, nisu navedene radnje kojima se grubo povređuje stid i moral, nego je to nepristojno i nedolično ponašanje sa spolnim konotacijama koje ne predstavlja objektivni supstrat za postojanje bludne radnje u smislu Kaznenog zakona te kako sud nije ovlašten za izmjenu činjeničnog opisa kojim bi okrivljenika teretio više od onoga što mu se stavlja na teret optužbom, odnosno nije ovlašten dodavati segment koji se odnosi na subjektivni element kaznenog djela, radnje opisane u činjeničnom opisu kaznenog djela koje se okrivljeniku stavljaju na teret ne predstavljaju kazneno djelo. Stoga je sud obustavio kazneni postupak protiv okrivljenika jer djelo koje je predmet optužbe nije kazneno djelo – stoji u obrazloženju suca Pavlovića.

Isti je sudac u nedavnoj presudi, kako je utvrdio Županijski sud, pogriješio dok je oslobodio obiteljskog nasilnika zato što supruga koju je zlostavljao nije plakala i bila vidno uznemirena nakon što je pobjegla kod susjeda i pozvala policiju. Sudac Pavlović odbacio je svjedočenje žrtve kaznenog djela i prihvatio svjedočenje susjeda kojem je zlostavljana žena pobjegla, a koji je u dobrim odnosima s okrivljenikom.

Na kraju je ta presuda ukinuta i u ponovljenom postupku kod druge sutkinje nasilnik je proglašen krivim. Druga, nimalo bezazlena pravna stvar u kojoj sudac Pavlović ima veliku ulogu je optužnica za aferu ‘Gold rush’, odnosno optužba za pranje ‘love’ fiktivnom preprodajom lom-zlata u kojoj je međunarodna skupina zajedno s podravskim poduzetnicima uhićena prije pet godina.

U tom postupku sudac Pavlović odbija potvrditi optužnicu koja je podignuta, osim toga, dio okrivljenika se nagodio i priznao krivnju, no on to također odbija potvrditi. Iz Općinskog suda u Koprivnici koji bi trebao nadzirati rad suca Pavlovića nisu nam odgovorili jesu li pokretali stegovne postupke protiv njega.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI