Sudbina: Nekad smo imali mlin i 20 krava, a sad sivog mačka i štakore

Podravski list profile

Josip Jazvec iz Zablatja, mjesta u općini Legrad, tužno provodi svoje staračke dane. Nikad se nije ženio pa nema djece, a brat i roditelji odavno su mu umrli pa ovaj 65-godišnjak danas ovisi o pomoći svoje starateljice.

– Nikaj mi ne fali. Hižu i grunta dal sam socijalu. Sa svima sam si dobar, svi su dobri ljudi tu u selu – reći će Joža o Zablaćanima, a na pitanje zašto se nikad nije oženio, kaže: Nega dekli.

Trošna kuća u kojoj živi svaki čas prijeti urušavanjem

Trošna kuća

Trošna kuća u kojoj živi svaki čas prijeti urušavanjem. Sobe u prednjem dijelu nemaju ni prozore, no Joža kaže da mu ni ne trebaju jer ih ne koristi. Spava u kuhinji u kojoj ima tek krevet, stol, stari televizor i peć. U krevetu mu društvo pravi jedan sivi mačak. On je tu i zbog društva i zbog nužde, jer podovi i zidovi puni su kanala što su ih izrovali štakori i miševi. Na stolu kora suhog kruha, staklenka krastavaca i malo mrvljenog duhana.

– Duhan mi je dala suseda – zadovoljno će Joža, pogleda kao da je dobio na lutriji. Povremeno pomaže ljudima u selu, pa mu nešto daju. I hranu, i duhan i koju kunu. Jer nema ništa. Vodu nosi iz susjedstva.

Je, dok je mama bila živa, ništ nije bilo za jesti

– Je, dok je mama bila živa, ništ nije bilo za jesti. Kaj je u selu dobila, to smo imali. No, umrla je i ona i brat. Nije mi grdo, čak mi je i bolje bez mame. Bolje jedem, ima i mesa i palačinki, vugorki i feferona – kaže Joža o sudbini koja mu i ne pada teško, usput otkrivajući kako se nije oženio zbog majke.

Žal mu je da nema ženu

– Žal mi je kaj danas nemam ženu, ali de bi našel neku koja bi me htela. A i mami nisu bile po volji – ipak je priznao.

Na imanju, za nekadašnje pojmove izuzetno bogatom, pokazuje nam, ima i 12 rali zemlje, a nekad je u dvorištu radio i mlin. U prostoriji danas caruju štakori i praznina, baš kao i u štali, u kojoj je nekad bilo 20 komada stoke. Danas nema ničega. Tek Joža u jednom trošnom sobičku oronule kuće bez prozora.

Žal mi je kaj danas nemam ženu, ali de bi našel neku koja bi me htela

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti