Sudbina: Nekad smo imali mlin i 20 krava, a sad sivog mačka i štakore

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Josip Jazvec iz Zablatja, mjesta u općini Legrad, tužno provodi svoje staračke dane. Nikad se nije ženio pa nema djece, a brat i roditelji odavno su mu umrli pa ovaj 65-godišnjak danas ovisi o pomoći svoje starateljice.

– Nikaj mi ne fali. Hižu i grunta dal sam socijalu. Sa svima sam si dobar, svi su dobri ljudi tu u selu – reći će Joža o Zablaćanima, a na pitanje zašto se nikad nije oženio, kaže: Nega dekli.

Trošna kuća u kojoj živi svaki čas prijeti urušavanjem

Trošna kuća

Trošna kuća u kojoj živi svaki čas prijeti urušavanjem. Sobe u prednjem dijelu nemaju ni prozore, no Joža kaže da mu ni ne trebaju jer ih ne koristi. Spava u kuhinji u kojoj ima tek krevet, stol, stari televizor i peć. U krevetu mu društvo pravi jedan sivi mačak. On je tu i zbog društva i zbog nužde, jer podovi i zidovi puni su kanala što su ih izrovali štakori i miševi. Na stolu kora suhog kruha, staklenka krastavaca i malo mrvljenog duhana.

– Duhan mi je dala suseda – zadovoljno će Joža, pogleda kao da je dobio na lutriji. Povremeno pomaže ljudima u selu, pa mu nešto daju. I hranu, i duhan i koju kunu. Jer nema ništa. Vodu nosi iz susjedstva.

Je, dok je mama bila živa, ništ nije bilo za jesti

– Je, dok je mama bila živa, ništ nije bilo za jesti. Kaj je u selu dobila, to smo imali. No, umrla je i ona i brat. Nije mi grdo, čak mi je i bolje bez mame. Bolje jedem, ima i mesa i palačinki, vugorki i feferona – kaže Joža o sudbini koja mu i ne pada teško, usput otkrivajući kako se nije oženio zbog majke.

Žal mu je da nema ženu

– Žal mi je kaj danas nemam ženu, ali de bi našel neku koja bi me htela. A i mami nisu bile po volji – ipak je priznao.

Na imanju, za nekadašnje pojmove izuzetno bogatom, pokazuje nam, ima i 12 rali zemlje, a nekad je u dvorištu radio i mlin. U prostoriji danas caruju štakori i praznina, baš kao i u štali, u kojoj je nekad bilo 20 komada stoke. Danas nema ničega. Tek Joža u jednom trošnom sobičku oronule kuće bez prozora.

Žal mi je kaj danas nemam ženu, ali de bi našel neku koja bi me htela

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI