Suđenje direktoru pirotehničke tvrtke: optužen da je prevario MUP za više od 400.000 kuna

Danas je na raspravi sutkinja Vesna Piškorec Kuzmić saslušala voditeljicu inspektorata u MUP-u i troje MUP-ovih nadzornika


Autor: podravski.hr — 14.02.2019. / 12:35 Crna kronika

Odvjetnik Krunoslav Kunštić (lijevo) s optuženim Damirom Šimunicom danas u sudnici

Na Općinskom sudu u Koprivnici danas je nastavljeno suđenje vlasniku Orion pirotehnike iz Koprivnice Damiru Šimunicu kojeg se tereti da je oštetio državu za više od 400.000 kuna neplaćanjem upravnih pristojbi kod otvaranja trgovina pirotehnike.

Šimunic se optužnicom tereti “da je od 2010. do 2014. kao direktor prilikom podnošenja zahtjeva ministarstvu za odobrenja za prodavaonice pirotehnike na više lokacija na području Hrvatske, uz koje je društvo bilo dužno platiti upravnu pristojbu, uplatio samo manji dio, a potvrde o obavljenim uplatama kopirao i prilagao uz druge zahtjeve. Time je nadzornicima ovlaštenim za donošenje rješenja neistinito prikazivao da je za svaki podnijeti zahtjev obavljeno plaćanje upravne pristojbe”.

Sumnja se, tako, da Šimunic i tvrtka Orion nisu platili pristojbe za 206 od podnijetih 254 zahtjeva i da je tako državni proračun oštećen za 400.000 kuna.

Slučaj je otkriven kad je jednom inspektoru zapela za oko potvrda o uplati na iznos nešto veći od 2000 kuna. Inspektor je prekontrolirao ostale Orionove uplatnice i otkrio da je u pojedinim zahtjevima za otvaranje trgovina prirotehnikom priložene iste kopije uplatnica.

Pokrenulo je to niz istraga, internih kontrola i nadzora u MUP-u i Ravnateljstvu policije, a zatim je počelo kriminalističko istraživanje i istraga Općinskog državnog odvjetništva u Koprivnici koja je na kraju rezultirala optužnicom.

Danas je na raspravi sutkinja Vesna Piškorec Kuzmić saslušala voditeljicu inspektorata u MUP-u i troje MUP-ovih nadzornika. Iz tih svjedočenja čini se da nitko dotad u MUP-u nije shvatio kako je riječ o jednoj te istoj uplatnici.

Detaljan izvještaj sa suđenja pročitajte u ponedjeljak u novom broju Podravskog lista. (ke)

Inspektori i nadzornici iz MUP-a došli svjedočiti o slučaju

FOTO: NIKOLA WOLF