SUĐENJE Sudski vještak i knjigovođa optužen za milijunsku utaju i ‘peglanje’ tvrtkinih kartica

Prema optužnici, tvrtkinim karticama pokrilo se više od pola milijuna kuna privatnih troškova i podiglo gotovo milijun kuna


Autor: podravski.hr — 29.09.2018. / 15:39 Crna kronika

Supružnici Slavica i Zdravko Ivandija

Na Županijskom sudu u Varaždinu počelo je suđenje supružnicima Zdravku (65) i Slavici (63) Ivandiji, poznatim poduzetnicima iz Đurđevca, koji su optuženi da su iz svoje tvrtke Kont-ing izvukli 1,5 milijuna kuna.
Inače, Zdravko Ivandija poznat je i kao dugogodišnji šef računovodstva posrnule đurđevačke tvrtke Natura Agro koja je propala u stečaju. Bio je vlasnik poznate knjigovodstvene tvrtke Kont-ing te stalni sudski vještak.
Prema optužnici, Zdravko i Slavica Ivandija terete se da su tijekom 2010. i 2011. godine kao direktori tvrtke Kont-ing tvrtkinim kreditnim karticama platili više od pola milijuna kuna vlastitih troškova i s istih kartica podigli gotovo milijun kuna koje nisu potrošili u poslovanje tvrtke, niti su sredstva vratili tvrtki. Zdravko Ivandija samostalno, drugom točkom optužnice, tereti se da od 2010. do 2013. godine državi nije platio nešto više od milijun kuna poreza. Ivandija, kako tvrde tužitelji, ispostavi Porezne uprave u Koprivnici podnosio je netočne podatke i činjenice o ispostavljenim računima i ostvarenim prihodima svoje tvrtke. Tako nije obračunao i uplatio 691.000 kuna PDV-a i 330.000 kuna poreza na dobit.
Trećom točkom optužnice Zdravko Ivandija se tereti da je u poslovnim knjigama koje je bio obvezan uredno voditi, pogrešno uvodio knjigovodstvene podatke te je tako propustio proknjižiti 3,5 milijuna kuna ispostavljenih računa, nije uknjižio tri milijuna kuna primljenih uplata na žiro-račun, a bez vjerodostojne dokumentacije proknjižio je 1,2 milijuna kuna prihoda.
Kaznenu prijavu protiv bračnog para Ivandija podnijela je koprivnička ispostava Porezne uprave nakon provedenog poreznog nadzora 2015. godine koji je utvrdio brojne nepravilnosti, a prijava je osim tvrtke Kont-ing obuhvaćala i jednu zaposlenicu. Prijava je podnesena Općinskom državnom odvjetništvu u Koprivnici iz kojeg je predmet ubrzo ustupljen Županijskom državnom odvjetništvu jer su utvrdili elemente težeg kaznenog djela. Nakon istrage, tvrtka Kont-ing je kao pravna osoba izuzeta iz optužnice baš kao i kazneno prijavljena djelatnica Ivana M. koja je umjesto na optuženičkoj klupi završila na popisu svjedoka.
U četvrtak je na zakazanom suđenju Zdravko Ivandija iznio obranu. Kako bi objasnio poslovanje svoje tvrtke, Zdravko Ivandija sucu Igoru Pavlicu vrlo je detaljno opisao postojanje i problematiku poslovanja tvrtke od osnutka 1992. godine.
– Supruga je prodala dionice Export drva za 45.000 DEM, a kako smo 20 godina s vrlo dobrim plaćama radili u svojim tvrtkama, stekli smo nekretnine, a dosta i naslijedili. Nekretnine su nam bile garancija za dobivanje kredita, s tim da sam prodao kuću od nasljedstva za 60.000 DEM. Na taj smo način kupili poslovnu zgradu – objasnio je Zdravko Ivandija svoje poduzetničke početke otprije 22 godine.
U nastavku obrane tvrdio je kako zbog onemogućenog kreditiranja sami su svoj novac ulagali u tvrtku. Dizali su kredite, plaćali privatnim karticama, drugim riječima svoj novac ulagali u tvrtku.
– Troškove prema dobavljačima knjigovodstveno smo pokrivali vlastitim pozajmicama. Tako sam 1996. godine imao 600.000 kuna, a supruga oko 400.000 kuna pozajmica tvrtki. Kasnije smo dobit vraćali u poslovanje tako da smo pretvorili u pozajmicu, što se do 2001. godine moglo – rekao je Ivandija.
Njegova teza sucu Pavlicu bila bi vrlo jednostavno provjerljiva da postoji dokumentacija koja potvrđuje sve njegove poslovne poteze. No, Ivandija je u svojoj obrani naveo kako je sva dokumentacija izgubljena u poplavi 2014. godine kada su preuređivali poslovni prostor.
– Sin Vjekoslav me nazvao, rekao da je otišao u podrum po flaksericu i da nam podrum pliva u vodi. Kako je u vodi plivao otpadni papir od radova i razni dokumenti, sin me pitao što da napravi pa sam mu rekao neka sve te mokre vreće baci u kontejner. Nisam znao da su djelatnici tvrtke koja je preuređivala podrum u vreće stavili registre s dokumentacijom, a nisam niti slutio da će sin dokumentaciju baciti u kontejner. Vjerujte mi da govorim istinu jer kao iskusni i dugogodišnji knjigovođa, između ostalog do 2009. godine i stalni sudski vještak znam što znači kada tvrtka ne raspolaže dokumentacijom – rekao je Ivandija.
Opisao je kako je poplava u njegovu podrumu niz nesretnih okolnosti te iskazao sumnju da je porezna uprava namjerno obavila nadzor kada su saznali način na koji mu je dokumentacija tvrtke uništena. (ke)
FOTO: ARHIVA