SUĐENJE U AFERI ‘DANICA’ Gdje su nestale stotine bikova tovljene za Podravkinu mesnu industriju

Svjedok Stjepan Hontić, šef nadzora skladišta Danice, ustvrdio je na suđenju kako bi za nestanak stoke trebalo teretiti kooperanta, a ne čelne ljude Podravkine mesne industrije


Autor: podravski.hr — 02.03.2013. / 10:27 Crna kronika

KOPRIVNICA – Stjepan Hontić, šef nadzora skladišta u mesnoj industriji Danica, ustvrdio je jučer tijekom sudskog svjedočenja u aferi ‘Danica’ da se za zagonetni nestanak stotina bikova trebalo teretiti Podravkinog kooperanta, a ne čelne ljude njezine mesne tvrtke.
Prema optužnici Općinskog državnog odvjetništva, Danica je u tom poslu oštećena za više od sedam milijuna kuna, a zbog tih se sumnji sudi Slavici Kolesar, bivšoj predsjednici Uprave Danice; Valentini Sminderovac, bivšoj direktorici nabave, te voditeljima nabave Ivici Beziću i Siniši Levaku. Njihovi odvjetnici zatražili su dodatno knjigovodstveno i financijsko vještačenje, kojim bi se trebalo utvrditi je li koprivničkoj mesnoj industriji od 2005. do 2009. godine stvarno nanesena tolika šteta.
Predstavnici tužiteljstva, što je pomalo čudno, uopće se nisu pojavili na glavnoj raspravi, a sudac Krešimir Pavlović i odvjetnici optužene četvorke ispitali su svjedoka obrane Stjepana Hontića, voditelja nadzora skladišnog poslovanja Danice. Istaknuo je da ne zna kako je došlo do nestanka bikova kao ni točan broj koji, istaknuo je, postoji negdje u evidenciji.
– Kako je došlo do nestanka bikova, ne znam, to bi mogao i trebao znati kooperant Mato Andrišek. Brojčano stanje stoke vodilo se u excell tablicama, znali smo samo podatak koliko se stoke kupilo i koliko je pristiglo, ugovori su bili glava za glavu i to je funkcioniralo. Ne razumijem zašto se za nestanak bikova nije teretilo Matu Andrišeka nego Danicu – čudio se Hontić.
Dodao je kako osobno ništa nije poduzimao kada je uočen manjak jer je sve vodila služba nabave. Također, istaknuo je kako su se u Danici redovne inventure provodile dva puta godišnje, no kako je tadašnja predsjednica Uprave Slavica Kolesar u nekoliko navrata tražila i izvanredne inventure. Jedna takva, kazao je Stjepan Hontić, napravljena je nakon što je uočen manjak bikova.
– Da stoka fali, prvi put sam dobio obavijest u studenome 2007. godine. Na izvanrednoj inventuri brojali smo stoku po boksovima i računica nije odgovarala. Postoji i mogućnost da je u stajama Mate Andrišeka bila i stoka drugih vlasnika, kao i njegova stoka prilikom ranijih kontrola pa se manjak nije uočio. Osobno imam osjećaj da je Andrišek prikrivao stvaran broj stoke jer nikad nije iznosio brojčano stanje – misli Hontić.
Istaknuo je kako se stoka nije brojala po ušnim markicama, što bi jedino bilo precizno, iz razloga što to predugo traje i vrlo je opasno. Napomenuo je kako je u početku suradnja s Matom Andrišekom bila jako dobra, no kasnije se uspostavilo kako to baš i nije tako. Mato Andrišek je na početku suradnje s Danicom tovio bikove i za Ravlića iz Osijeka, dok je Danica surađivala s još tridesetak kooperanata s kojima nikad nije bilo problema.
– Prilikom izvanredne inventure, na farmi Mate Andrišeka uočio sam i uginulog bika u boksu te imam osjećaj da je stoka ugibala, a on o tome nije brinuo – dodao je Hontić.
Sljedeća rasprava održat će se na nakon što se provede knjigovodstveno i financijsko vještačenje.
Izvještava: Marko Murković
Na fotografiji: okrivljena četvorka u sudnici Općinskog suda u Koprivnici