Sudili se vozač i lovačko društvo: Naletio na srnu, lovci mu dužni 21.000 kuna!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Lovačko društvo Prepelica iz Malog Bukovca nedaleko od Ludbrega presudom Općinskog suda u Varaždinu mora platiti Elvisu M. iz Kuzminca nešto više od 21.000 kuna odštete.

Elvis je 9. prosinca 2016. godine između Županca i Novog Sela Podravskog upravljajući passatom udario u srnu koja je iznenada istrčala na kolnik. Kako su na passatu nastala oštećenja, a srna je bila u lovištu koje je u zakupu lovačke udruge Prepelica, Elvis je tužbom odlučio namiriti svoja potraživanja.

Kako je Elvis naveo u tužbi, nije bio pod utjecajem alkohola, niti je policija utvrdila da je odgovoran za nalet na srnu. Nalet nije mogao izbjeći jer je divljač na cestu iskočila iznenada i velikom brzinom.

U prilog svojoj tužbi Elvis je dostavio dopis Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša koji potvrđuje kako je u vrijeme nesreće lovištem gospodarilo Lovačko društvo Prepelica. Kako sam nema sklopljenu policu osiguranja od naleta na divljač, odštetni je zahtjev uputio Lovačkom društvu, no oni su ga odbili uz obrazloženje kako na tom mjestu nije njihovo lovište. No, iz karte lovišta jasno je vidljiva granica lovišta te da se ta cesta nalazi unutar granica. Osim toga, utvrđeno je kako Županijska uprava za ceste Varaždinske županije nije odgovorna za isplatu štete zato što Lovačko društvo na toj cesti nije ni postavilo zahtjev za postavljanjem prometnih znakova.

Lovačko društvo u odgovoru na tužbu uložilo je prigovor pasivne legitimacije, to jest da oni nisu odgovorni za štetu, već da je za nalet na srnu u većoj mjeri kriv vozač. Naveli su kako “pravo divljači na slobodno kretanje nadmašuje pravo čovjeka da se kreće radi tehnoloških napredaka neprirodnim brzinama pa ako to i čini da je na vlastitu odgovornost”. Također, možebitnu krivnju su svalili na ŽUC koje isključivo gospodari cestom na kojoj se dogodila nesreća.

– Tamo dugi niz godina nije primijećeno kretanje divljači, a prometnica se nalazi između dva naselja, tako da nije bilo potrebe postavljati znakove upozorenja – kazali su lovci iz Malog Bukovca na sudu. Nataša Sever, sutkinja Općinskog suda u Varaždinu, njene stalne službe u Ivancu, otklonila je odgovornost ŽUC-a upravo zbog toga što nikada iz Lovačkog društva nisu tražili postavljanje znakova upozorenja, a na temelju zapisnika o očevidu Policijske postaje Ludbreg, otklonjena je i odgovornost vozača za nastanak prometne nesreće. Kako je nedvojbeno potvrđeno da je Lovačko društvo Prepelica vlasnik lovišta u kojem se dogodila nesreća, tako je ono i odgovorno za isplatu štete koja je nastala na passatu. Lovačko društvo u tom slučaju, objasnila je sutkinja Sever, odgovara po načelu uzročnosti jer je divljač u takvom slučaju opasna stvar.

Prometno-tehnički stručnjak čije je mišljenje uvaženo na sudu, rekao je kako se passat u trenutku naleta kretao brzinom od 65-70 km/h, da se nalet mogao izbjeći da je brzina automobila bila 38 km/h, a da je bio dan, da je mogao izbjeći nalet, što tada nije bio slučaj zato što se nalet dogodio u svitanje, dakle u uvjetima loše vidljivosti bez javne rasvjete. Elvis je tako, kako je zaključio vještak, passatom upravljao u okviru dopuštene brzine.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI