SUDSKI EPILOG Lacković nezakonito smijenio ravnateljicu dječjeg vrtića koja je pravomoćno oslobođena i za davanje lažnog iskaza policiji

Sve je počelo kad su policajci 28. prosinca 2011. u krađi u prodavaonici DM-a u Koprivnici zatekli osobu koja je predočila osobnu iskaznicu na ime Gabrijele Golub


Autor: podravski.hr — 20.09.2018. / 15:22 Aktualno

Željko Lacković prekoračio je ovlasti, smatra sud

Bivša ravnateljica Dječjeg vrtića Maslačak iz Đurđevca Gabrijela Golub nezakonito je u travnju 2014. godine smijenjena sa svoje funkcije, nepravomoćno je jučer presudio Općinski sud u Koprivnici.
Smjena je nezakonita zbog proceduralnih razloga, tumači koprivnički sud. Rješenje o smjeni, naime, donio je tadašnji gradonačelnik Željko Lacković, danas saborski zastupnik, koji nije bio za to ovlaštena osoba jer je u statutu ustanove “izričito navedeno u čijoj je nadležnosti imenovanje i razrješenje ravnatelja vrtića”, a to je osnivač – Gradsko vijeće Đurđevca. Sud zbog toga nije ni ulazio u analizu i ocjenu povreda iz radnog odnosa koje joj je Grad stavio na teret.
– Zaključak je suda da gradonačelnik Grada Đurđevca nije imao ovlasti u pogledu razrješenja ravnateljice Dječjeg vrtića jer je to u isključivoj nadležnosti osnivača Dječjeg vrtića, odnosno u konkretnom slučaju Gradskog vijeća Grada Đurđevca. Gradonačelnik je, dakle, prekoračio svoje ovlasti – stoji u nepravomoćnoj presudi na koju će se Grad, po svemu sudeći, žaliti.
Gabrijela Golub bila je smijenjena s mjesta ravnateljice jer se protiv nje vodio kazneni postupak za davanje lažnog iskaza. Sve je počelo kad su policajci 28. prosinca 2011. u krađi u prodavaonici DM-a u Koprivnici zatekli osobu koja je predočila osobnu iskaznicu na ime Gabrijele Golub.

Gabrijela Golub, bivša ravnateljica dječjeg vrtića u Đurđevcu

No, ravnateljica je par dana nakon toga, 30. prosinca, policiji u Đurđevcu službeno prijavila da je dan prije te krađe, dakle 27. prosinca, izgubila osobnu. Policija ju je nakon njezine prijave odmah i poništila. Ipak, nakon što se posumnjalo da je sudjelovala u krađi u DM-u, kazneno je prijavljena i Općinsko državno odvjetništvo protiv nje je podignulo optužnicu zbog kaznenog djela protiv pravosuđa – davanja lažnog iskaza.
Gabrijela Golub lani je u tom predmetu i pravomoćno oslobođena svake krivnje. Najprije je oslobađajuću presudu u ožujku 2016. donio Općinski sud u Koprivnici, na što se Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici odmah žalilo. No, Županijski sud početkom prošle godine odbio je njihovu žalbu i pravomoćno potvrdio da Gabrijela Golub nije kriva za davanje lažnog iskaza, odnosno lažnu prijavu gubitka osobne iskaznice.
Zanimljivo je kako je Općinski sud u Koprivnici još u listopadu 2015. presudio da je ravnateljica smijenjena nezakonito, ali Županijski sud u Zagrebu presudu je ukinuo i vratio na početak.
Jučer je pak Općinski sud opet potvrdio da je smjena nezakonita. Postane li presuda pravomoćna, ravnateljici je otvorena mogućnost da se vrati na posao u Đurđevac ili zatraži naknadu štete. (rm)
FOTO: DINKO BOROZAN