SUKOB INTERESA Danimir Kolman kažnjen s 5000 kuna, pokrenut novi postupak protiv M. Kešera

Kešer je nedavno već kažnjen s 30.000 kuna zbog poslovanja općine s njegovim poduzećima


Autor: podravski.hr — 03.03.2019. / 14:42 Aktualno

Danimir Kolman nedavno je bio priveden zbog vožnje u pijanom stanju

Načelnik Rasinje Danimir Kolman (HNS) u sukobu je interesa jer istodobno obnaša dužnost načelnika i direktora poduzeća Veterinarska stanica Koprivnica, a bio je u sukobu interesa jer je donedavno primao naknadu za funkciju predsjednika Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo županije.
Takvu odluku nedavno je donijelo je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a Kolman je kažnjen s 5000 kuna te mu je naloženo da otkloni spornu situaciju u kojoj nedopušteno obnaša načelničku i direktorsku funkciju.
Danimir Kolman (HNS), načelnik Općine Rasinja kod Koprivnice, godinama je bio na čelu Upravnog vijeća županijskog Zavoda za javno zdravstvo i za to primao naknadu od 900 kuna mjesečno, iako to, prema slovu Zakona o sprečavanju sukoba interesa, ne bi smio. Dosad je primio oko 9000 kuna. Kao načelnik općine prima „volontersku naknadu“ nešto veću od 4000 kuna mjesečno, dok menadžersku plaću dobiva kao direktor koprivničke Veterinarske stanice.
Rasinjski načelnik u međuvremenu je vratio sav novac koji je primio kao čelnik Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo, ali Povjerenstvo ga je svejedno kaznilo i zbog toga jer je bio u sukobu interesa i nije smio primati mjesečnu naknadu.
Povjerenstvo je također odlučilo pokrenuti novi postupak protiv kalničkog načelnika Mladena Kešera, inače predsjednika županijskog SDP-a. Riječ je o prijavi “u kojoj se ukazuje da je Općina Kalnik 2017. godine sklapala ugovore o cesiji s tvrtkom Consulting Project Plus u kojoj Kešer ima udio u vlasništvu”. Štoviše, Kešer je i dalje stopostotni vlasnik tog poduzeća. Osim toga, pokreće se postupak i zbog činjenice da je kao načelnik općine dodjeljivao novac mjesnom nogometnom klubu, udruzi vinogradara i KUD-u premda je član tijela tih udruga.

 

Mladen Kešer, načelnik Kalnika i šef županijskog SDP-a

Povjerenstvo je Kešera u prijašnjem postupku nedavno već kaznilo s 30.000 kuna jer su Općina i općinska Turistička zajednica, dok je on bio na njihovu čelu, sklapale poslove s tvrtkama u njegovu vlasništvu ili suvlasništvu. Poslovi koje su Općina i Turistička zajednica od 2013. godine sklapale s Kešerovim tvrtkama Velkom, Kalničanka proizvodi i Consulting plus ukupno su vrijedni oko 250.000 kuna. U Povjerenstvu kažu kako je osobito teška okolnost to što je Kešer bio potpisnik s obje strane, odnosno poslove je faktički sklapao sam sa sobom.
Povjerenstvo je također uputilo zahtjev Državnom odvjetništvu da pokrene postupak proglašenja svih tih ugovora ništetnima. Na Državnom je odvjetništvu da odluči hoće li pokrenuti i pitanje kaznene odgovornosti.
Iz očitovanja Općine Kalnik i prikupljenih podataka proizlazi da je za vrijeme obnašanja dužnosti načelnika Kalnika od 2013. u kontinuitetu nastajao poslovni odnos između Općine i poduzeća Kalničanka proizvodi, Velkom i Consulting projekt plus u kojima dužnosnik Mladen Kešer od 2010. neprekidno ima poslovne udjele, ističe se u toj odluci. (rm, hš)
FOTO: NIKOLA WOLF