SUKOB INTERESA Načelnik općine prijavljen da ne smije istodobno biti i direktor veterinarske stanice

Povjerenstvo je utvrdilo i kako je bivši načelnik Sv. Ivana Žabna davao poslove poduzeću u vlasništvu svog zeta


Autor: podravski.hr — 04.11.2018. / 19:15 Aktualno

Ilustracija/Povjerenstvo za sukob interesa pokreće postupak protiv direktora

Za Vladimira Ogumana, bivšeg HSS-ova načelnika Sv. Ivana Žabna, koji je na toj poziciji bio punih 20 godina, sve do lani, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je kako je prekršio zakon kad je davao poslove poduzeću u vlasništvu svoga zeta.
Netko ga je Povjerenstvu prijavio uoči lokalnih izbora, na kojima je izgubio u drugome krugu od nezavisnog Nenada Bošnjaka, no Povjerenstvo je odluku donijelo tek nedavno. Utvrdilo je kako je Oguman prekršio članak 7. Zakona o sprečavanju sukoba interesa, koji govori o zloporabi prava dužnosnika.
Konkretno, Općina je od 2011. do 2016. godine imala poslovni odnos s tvrtkom Autoprijevoznički obrt i usluge građevinskom mehanizacijom u vlasništvu Tugomira Matuška, bračnog druga Ogumanove kćeri.
Posao se odnosio na prijevoz materijala za održavanje nerazvrstanih cesta, a problem je bio u tome što je Oguman kao načelnik bez javnog natječaja odabrao to poduzeće kao partnera, potpisujući narudžbenice u vrijednosti do 150.000 kuna po pojedinom poslu kako bi javnu nabavu izbjegao.

 

Vladimir Oguman, bivši načelnik Sv. Ivana Žabna

U šestogodišnjem razdoblju Oguman je tako poduzeću svoga zeta osigurao prihode od oko 490.000 kuna iz općinskog proračuna.
S obzirom na tazbinsku povezanost s vlasnikom tvrtke, Povjerenstvo je dovelo u pitanje njegovu nepristranost u izboru poduzeća koje je za Općinu dovozilo materijal za ceste te je odlučilo kako se radi o kršenju zakona.
No, protiv bivšeg načelnika nije izreklo sankciju jer je prošlo više od 12 mjeseci otkako više nije na dužnosti. Drugim riječima, Oguman bi bio kažnjen da je pobijedio na lanjskim lokalnim izborima, a ovako je izbjegao globu.
Povjerenstvo je također donijelo odluku o pokretanju postupka protiv Danimira Kolmana, HNS-ova načelnika Rasinje. U postupku koji slijedi utvrdit će krši li on zakon time što je istodobno i načelnik i direktor Veterinarske stanice Koprivnica, poduzeća čiji je istodobno i suvlasnik.
Stavak 14. Zakona o sprečavanju sukoba interesa jasno veli kako dužnosnici ne smiju biti članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava osim ako se ne radi o poduzećima od posebnog državnog interesa ili interesa lokalne samouprave. Veterinarska stanica ne spada među takva.

 

Danimir Kolman, načelnik Rasinje

Ako Povjerenstvo utvrdi sukob interesa u toj stvari, onda on traje već godinama. Kolman je načelnik Rasinje još od 2013. godine, a sve je to vrijeme istodobno i direktor Veterinarske stanice.
Povjerenstvo će razmatrati i već poznati slučaj u kojemu je Kolman sedam godina primao naknadu za članstvo u upravnome vijeću županijskoga Zavoda za javno zdravstvo iako to nije smio. Nakon što je stvar dospjela u medije, načelnik Rasinje u svibnju ove godine vratio je oko 70.000 kuna primljenih naknada Zavodu, no time nije izbjegao progon Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.
Utvrdi li se povreda zakona, Kolman bi mogao biti novčano kažnjen. (hš)
FOTO: ARHIVA