SUKOB INTERESA? Župan odbio odgovoriti tko mu je platio put u Rusiju na utakmicu reprezentacije

Iz županijskog Nogometnog saveza nismo uspjeli dobiti informaciju je li Darko Koren bio u Rusiji kroz aranžman Hrvatskog nogometnog saveza ili nije


Autor: podravski.hr — 26.06.2018. / 15:44 Aktualno

Hrvatski i nigerijski navijači u Rusiji

Jedan od brojnih hrvatskih navijača na Areni Baltika u Kalinjingradu, gdje je Hrvatska odigrala svoju prvu utakmicu na svjetskom prvenstvu protiv Nigerije, bio je i Darko Koren, koprivničko-križevački župan. Informaciju nam je dojavio dobro upućen izvor iz županijske uprave.
Budući da se radi o javnom dužnosniku koji podliježe Zakonu o sprečavanju sukoba interesa i ne smije primati darove skuplje od 500 kuna, župana smo upitali je li u Kalinjingrad stigao kao privatna osoba ili član nečije delegacije.
Ono što nas je najviše zanimalo je odgovor na pitanje je li Koren put u Rusiji platio svojim novcem ili mu je netko platio cijeli, odnosno dio aranžmana. Budući da se svi darovi iznad 500 kuna koje prime javni dužnosnici prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa smatraju upravo to – sukobom interesa – pokušali smo doznati na koji je način župan financirao navijačku avanturu.
– Ja sam dužnosnik Koprivničko-križevačke županije i nisam tamo bio na njezin trošak – kratko nam je SMS-om odgovorio Darko Koren na naš upit o načinu financiranje svog puta.
Na naše ponovljeno pitanje je li mu put onda financirao netko drugi ili ga je platio iz vlastitog džepa, županov odgovor i dalje je ostao neodređen.
– Rekao sam sve što sam smatrao potrebnim. Hvala na interesu i lijep pozdrav – glasila je županova poruka.

Zašto Darko Koren taji tko mu je platio put u Rusiju

Kako se tih dana upravo u Kalinjingradu održao sastanak hrvatskih i ruskih gospodarstvenika koji je organizirala Hrvatska gospodarska komora, iz te institucije dobili smo odgovor da su na tom sastanku iz koprivničkog ogranka sudjelovali samo predstavnici Podravke, što znači da župan nije posjetio Rusiju u sklopu ovu delegacije.
Iz županijskog Nogometnog saveza nismo uspjeli dobiti informaciju je li Darko Koren bio u Rusiji kroz aranžman Hrvatskog nogometnog saveza ili nije. Donedavno je, naime, upravo Koren bio važan član Skupštine HNS-a.
No, niti sam župan nije nam odgovorio je li svoj put platio vlastitim novcem ili je putovanje bilo nečiji dar. Ako je bilo dar, on je zasigurno bio vrjedniji od 500 kuna, što bi značilo da je, hipotetski gledano, koprivničko-križevački župan mogao biti u sukobu interesa.
Inače, sva tijela lokalne uprave i samouprave dobila su naputke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o tome što se smatra sukob interes za javne dužnosnike, konkretno za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. U naputku stoji da se svi darovi koji se tiču smještaja, putovanja, pa čak i ulaznica za utakmicu smatraju sukobom interesa, osim ako dužnosnici ne putuju po protokolarnoj prirodi na poziv Ruske federacije ili članovi Hrvatskog nogometnog saveza. (md)
FOTO: PODRAVSKI LIST