Sukob zbog škole: Načelnik optužio ravnateljicu da je rasipna i više joj ne da novac

Podravski list profile

Osnovna škola Martijanec proslavila je prošle srijede svoj dan, a uz dan škole upriličena je proslava za dobivanje statusa zlatne ekoškole.

No, proslavu svečanosti pokvario je izostanak općinske delegacije. Osim jednog vijećnika, koji je ujedno i član Školskog odbora, na proslavi Dana škole nije se pojavio niti načelnik Mladen Levak (nezavisni) niti njegova zamjenica Lidija Harmicar. Kako izgleda, sve je ovo nastavak obračuna načelnika Dražena Levaka s ravnateljicom Osnovne škole Martijanec i obrnuto, koje je kulminiralo objavom priopćenja na službenim stranicama Općine, u kojem načelnik Dražen Levak vrlo oštro govori o postupcima, između ostalih, i ravnateljice Sonje Huzjak, a sve je počelo aktualizacijom činjenice da je Osnovna škola Martijanec jedina u Varaždinskoj županiji koja ima dvosmjensku nastavu, ali i dopisom  kojim se roditelji upućuju da će sami morati plaćati Školu plivanja jer Općina to više ne želi.

Načelnik Dražen Levak

– Nažalost, u proteklih 20 godina svjedoci smo da jedne te iste osobe figuriraju na različitim vodećim pozicijama u našoj općini, a da svoje nekontrolirano trošenje našeg novca u školi, udrugama i sl. prezentiraju velikom brigom za potrebe djece. Možda je to i točno, ali je činjenica da se u Martijancu svih tih godina nije događalo ništa, napisao je Dražen Levak te naveo da možda ravnateljica osnovne škole gaji političke ambicije.

Levak: Uplatili smo im 180.000 kuna

Također je navedeno da se škola vodi nepotistički te da učitelji koji se usude reći svoje mišljenje najednom postanu nepotrebni.

Isto tako, načelnik Levak naveo je i da se prihodi koje škola ostvaruje troše netransparentno, kao i oni u KUD-u Martijanec gdje je Sonja Huzjak predsjednica. Zbog sve toga načelnik Marijanca naveo je da Općina više neće uplaćivati sredstva kojima potpomaže aktivnosti učenika na račun škole, već na račune roditelja.

Također, načelnik Levak naveo je da je Općina uplatila na račun škole 180.000 kuna te se upitao na što je potrošen novac koji škola ubire iznajmljivanjem teniskog igrališta, iznajmljivanja školske dvorane, od NK Poleta, prodaje betonskih stupova ograde i voćnjaka, prodaje grickalica i uslužnih aparata djeci u školi, raznih subvencija roditelja sakupljenih putem učenika, prodaje proizvoda školske zadruge, ali i drugi prihoda. Na sve ovo Sonja Huzjak odgovorila da je neće ulaziti u navode ravnatelja, ali da je poziv Općini uručen.

– U to se ne želim upuštati. No, mogu reći da je pozivnica u Općinu otišla putem maila i ja sam je osobno odnijela u Općinu. Ja sam profesionalka, samo ću to reći – odgovorila je Sonja Huzjak.

S druge strane, u Općini Martijanec opovrgavaju da je bilo kakva pozivnica k njima stigla. – Općina Martijanec do danas nije zaprimila nikakvu službenu ili neslužbenu pozivnicu za dan OŠ Martijanec, ali tu ne vidimo nikakav problem. Naime, budući da je Varaždinska županija osnivač škole koji je po zakonu dužan skrbiti o školi, logično je da škola s osnivačem odlučuje koga će pozvati ili neće pozvati na Dan škole. Općina Martijanec dan škole učenicima OŠ Martijanec čestitala je na način da smo u potpunosti financirali Školu plivanja, a u tijeku je i donošenje Odluke o nagrađivanju najboljih učenika škole – odgovorio je Dražen Levak.

Ravnateljica škole Sonja Huzjak

Huzjak: Želimo dijamantni status

Prema riječima ravnateljice Huzjak, cilj je ekoškole da se u nastavni program uvedu materijali koji učenike uče o važnosti očuvanja okoliša kroz pravilno razvrstavanje otpada, štednju energije i brigu o okolišu. Sve se to nadgleda i provjerava, a posebna komisija dolazi u školu kako bi se uvjerila da se ne radi samo o slovu na papiru, već o konkretnim djelima.

– Bavimo se prikupljanjem papira i plastike te recikliranjem otpada, a dvaput godišnje napravimo veliku akciju recikliranja otpada. Učenike educiramo kako trošiti što manje energije, primjerice vode. Isto tako, od prihoda koji skupimo  prodajom plastične ambalaže i plastike pomažemo učenicima slabijeg imovinskog stanja – rekla je Sonja Huzjak, ravnateljica osnovne škole Martijanec. Svi ovi edukativni, ali i praktični primjeri, doveli su do toga je osnovna škola Martijanec dobila zlatni status i jedna je od 15 škola u Hrvatskoj s takvim statusom. Na sam Dan škole organizirano je natjecanje u recikliranju otpada na kojem su učenici škole pokušavali što brže i točnije razvrstati otpad. – Sljedeći nam je cilj dobivanje dijamantnog statusa za koji moramo još pet godina proći provjere i zadovoljiti uvjete koji su propisani. Dijamantni status je  stalan i bila bi nam velika čast zaslužiti ga – napomenula je Sonja Huzjak.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti