Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Sunčana elektrana Virje bit će najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj

Naftna kompanija INA kreće u projekt izgradnje sunčane elektrane Virje. Elektrana će se graditi na prostoru Centralne plinske stanice Molve i bit će najveća sunčana elektrana u izgradnji u Hrvatskoj.

Ova je vijest objavljena u tiskanom izdanju Podravskog lista u ponedjeljak…

Paralelno s njom, INA će graditi i sunčanu elektranu na industrijskoj lokaciji u Sisku i te će dvije elektrane ukupno proizvoditi 16.000 megavatsati električne energije godišnje, a to je prosječna potrošnja za čak 4800 kućanstava u Hrvatskoj odnosno kućanstava u gradovima veličine Makarske ili Jastrebarskog. Elektrane će INA graditi uz pomoć renomiranog domaćeg partnera tvrtke Končar.

– Ovi projekti još su jedan korak u procesu transformacije INA-e u energetsku kompaniju te su u skladu s našim razvojnim smjernicama. Cilj nam je nadograditi postojeći lanac vrijednosti, a ove solarne elektrane početak su stvaranja održivog portfelja u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. Uz to, realizacijom ovih projekata INA će pridonijeti sigurnosti opskrbe, kao i ispunjavanju klimatskih ciljeva koje je Hrvatska preuzela od Europske unije – kaže Sandor Fasimon, predsjednik uprave INA-e.

Potpisan je ugovor s izvođačem radova, tvrtkom Končar, a plan je da izgradnja krene u proljeće ove godine, dok bi solarne elektrane trebale krenuti s radom u idućoj godini. Na prostoru Centralne plinske stanice Molve ukupno će na površini od 147.000 četvornih metara biti postavljena 18.644 solarna panela, a očekivana proizvodnja je 12.300 megavatsati električne energije godišnje, dok će priključna snaga biti 9000 kiloWatta.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI