SUPER BARICA: Ima 92 godine i jedina izrađuje prave đurđevečke poculice

Podravski list profile

Đurđevčanka Barbara Hodić i u 92. godini izrađuje ručne radove. Neumorna baka Barbara svakodnevno sjeda za svoj šivaći stroj ili u ruke uzima iglu i konac te stvara nove tradicijske uratke. Posebno je prepoznatljiva po izradi poculica vodenim vezom koje je počela izrađivati i za đurđevačke folkloraše i umirovljenike.

– Jedina izrađujem naše đurđevačke poculice koje su ponovno sve traženije. U mojoj mladosti poculice su bile glavni modni detalj za ukrašavanje glave i isključivo su ih nosile Đurđevčanke. Izrađujem i rupce te pomažem našim folklorašima u obnovi narodnih nošnji koje koriste za nastupe – kaže Barbara Hodić.

Šivaći stroj koristi i za “šlinganje” pa i dalje ukrašava jastučnice, a i heklanje joj je veliki hobi. Neizostavno je i šivanje odjeće, a posebno ističe da nikad za svoje uratke nije koristila krojeve.

– Skice za sve što izrađujem nastaju u mojoj glavi i nikad nešto nisam krivo sašila. Moja pokojna majka bila je šnajderica pa sam od nje očito naslijedila tu sklonost za šivanje, iako me ona prvo odvraćala od tog posla. Nekad sam odjeću koju sam šivala prodavala na placu u Koprivnici i od toga imala bolju zaradu nego od poljoprivrede kojom sam se bavila – priča nam Barbara Hodalić.

Unatoč poodmaklim godina, zdravlje baku dobro služi pa i dalje svakodnevno odlazi u trgovinu, sama kuha, a najviše se veseli četvrtku kad odlazi na đurđevački plac.

– Malo me muče noge jer sam nedavno imala trombozu, no ne dam se tako lako. Stalno nešto radim i to me održava na životu, a izrada ručnih radova za mene je najbolja terapija – dodaje Barbara Hodić.

Najviše uživa u druženju s praunucima, a bez obzira na godine dobro “barata” i mobitelom pa je stalno u kontaktu s najmilijima i prijateljicama.

FOTO Darko Imbriša

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

  • Pročitaj sljedeće...

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI