Super priča iz Podravine: Obitelj Matijašec proizvede 500 litara kozjeg mlijeka dnevno

Obitelj Matijašec iz Sigeca Ludbreškog već 31 godinu bavi se uzgojem koza i proizvodnjom kozjeg mlijeka. Trenutno je sezona jarenja pa tako kod obitelji gotovo svakog dana na svijet dolaze mladi jarići.

– Uzgojem i proizvodnjom mlijeka bavimo se od ’90. godine. Prije smo imali manje koza, no sada imamo oko 240 starijih i 170 mladih, a očekujemo da će ih biti još toliko. Sada je vrijeme jarenja pa su tako najstariji jarići stari dva tjedna, a ima nekih starih nekoliko dana – rekao nam je Damir Matijašec.

Na ovu farmu, osim mladih jarića, nedavno su stigle i 24 koze iz Francuske, koje su dobili u suradnji s Vindijom koja i otkupljuje njihovo mlijeko. Damir kaže kako je s kozama puno posla i kako se trenutno ne prodaje mlijeko.

– Naše mlijeko otkupljuje Vindija i s njima surađujemo. Nedavno su kupili stotinjak koza, a 24 su pripale nama. Na taj način oni pomažu i pokušavaju poticati ljude na bavljenje time jer malo tko to želi raditi. Kako je sad kod nas trenutno sezona jarenja, svo mlijeko ide za mlade tako da sada otkupa nema. Inače se mlijeko odvozi svakodnevno, dojimo dvaput dnevno i za to nam treba otprilike sat i pol ujutro i isto toliko navečer – pojasnio je Damir i dodao kako takva proizvodnja ne zna za vikende i praznike, raditi i brinuti se o kozama treba svakodnevno.

Iako se radi o velikom poslu, cijena otkupa kozjeg mlijeka je zadovoljavajuća pa Damir kaže kako u ludbreškom kraju možda ima i više kozjeg nego kravljeg mlijeka.

– Cijenom smo zadovoljni, ona je oko pet kuna i 30 lipa u prosjeku, što je gotovo duplo naspram kravljeg, tako da se tu u naseljima koja spadaju u Grad Ludbreg može naći dosta proizvođača kozjeg mlijeka, čak i više nego kravljeg. Evo, kod nas u Sigecu ima možda 50 litara kravljeg mlijeka dnevno, a mi sami imamo 500 litara kozjeg dnevno – ispričao je Damir.

Proizvodnja mlijeka primarni je posao u ovoj obitelji, iako se bave i prodajom jarića. Nemaju zaposlenih i sve rade sami, a najviše im vole pomoći djeca Fran i Ivano.

– Ivano je sad drugi razred, Fran četvrti i stvarno nam vole pomagati oko svega. Znaju nahraniti koze i podojiti, a naravno da imaju i svoje miljenice – rekao je Damir, a kako izgleda, ova se obitelj ne mora bojati za budućnost jer su Ivano i Fran oduševljeni životinjama što je u današnje vrijeme rijedak, ali pohvalan i lijep prizor.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI