SUPERBAKA IZ ČABRAJA Katarina ima 89 godina, a cijepa drva i vitla sjekirom kao kakav superjunak

'Još kao mlada djevojka morala sam ići sjeći kukuruz jer se nekada tako radilo, nije bilo izležavanja i ljenčarenja kao danas', priča nam lucidna baka Kata


Autor: podravski.hr — 01.03.2013. / 15:50 Stil

KRIŽEVCI, ČABRAJI – Katarina Matica iz križevačkog prigradskog naselja Čabraji sama cijepa drva. Ova tvrdnja ne bi po ničemu bila čudnovata da Katarini nije – 89 godina!
Baka Katarina vitlala je pred nama sjekirom kao strip-junak Zagor, a tvrde cjepanice samo su letjele trošnim drvarnikom. Vitalna starica odrasla je na selu i cijeli je život provela u radu na poljoprivredi pa joj stoga, kaže, muka nije strana.
– Još kao mlada djevojka morala sam ići sjeći kukuruz jer se nekada tako radilo. Nije bilo izležavanja i ljenčarenja kao danas – priča nam lucidna baka Katarina i dodaje kako se ne boji da će teškom sjekirom posjeći svoje artritisom nagrižene prste jer je strpljiva.
– Ako ne ide od prve, ići će od treće – kroz smiješak će Katarina.
Ipak, ruke su joj stradale od oštrog sječiva. U mlađim je danima odsjekla dio desnog kažiprsta. Zarastao joj je koliko je mogao, a danas joj itekako služi za pridržavanje cjepanice. To je samo jedan od dokazaa koliko je gospođa Matica izdržljiva i ne prepušta se teškoćama.
Kaže, cijepati u njenim godinama možda nije lako, pognutoj i slabih mišića kakva jest, no zato će imati toplu prostoriju kao nagradu, što joj je puno draže.
– Malo pretrpim muku i onda je lakše – jednostavno će Katarina Matica.
Izvještavaju: Goran Obran i Dubravko Vutuc