SUPERŽENA Monika sama popravlja traktore, lijepi pločice i još stigne uzgojiti tisuće purana godišnje

Zagorski purani izvrsno uspijevaju pod našom najvišom planinom, reći će Monika Kovačić, koja je prije tri godine nastavila posao s kojim je krenuo njezin otac


Autor: podravski.hr — 26.11.2018. / 9:30 Aktualno

Monika Kovačić s budućim pečenkama

Oko tri stotine budućih blagdanskih pečenki čeka kupce u Mikovcu, koje se smjestilo nedaleko od Kalnika kod Križevaca, na imanju obitelji Kovačić. Zagorski purani izvrsno uspijevaju pod našom najvišom planinom, reći će Monika Kovačić, koja je prije tri godine nastavila posao s kojim je krenuo njezin otac.
– Naša matična djelatnost je, uz uzgoj povrća, prodaja purića. Imamo četiri stada i prodamo nekoliko tisuća purića godišnje. No, svake godine dio purana stavimo u uzgoj za sezonsku prodaju uoči blagdana – reći će ona.
Veli kako se od tog posla čovjek neće obogatiti, ali se može pristojno živjeti.
– Naša je prednost što sve popravke radimo tata, brat i ja, pa ne poznajemo troškove za majstore. Evo, nedavno su tata i brat popravili jedan traktor, a tata i ja drugi traktor – kaže svestrana Monika.
Završila je križevačko Visoko gospodarsko učilište, smjer ratarstva, i odlučila je ostati na zemlji.
– Purane smo počeli uzgajati neplanirano, ali nismo odustali. Mi smo malo obiteljsko gospodarstvo i nije mi bila teška odluka da ostanem. Na kraju krajeva, nakon rujna i kraja sezone povrća ostane mi dovoljno vremena da se bavim i drugim stvarima, poput uređenja kuće, što me jako zanima – pripovijeda Monika.
Ona je, veli, vješta i u građevinskim i stolarskim poslovima, a njezina majka Vera otkrila nam je da će sama, naprimjer, postaviti pločice u kupaonici.
Sezona prodaje purana počinje oko blagdana Svih svetih i traje sve do Božića.
– Prodajemo na kućnom pragu žive purane. Ima ih od tri kilograma pa do sedam kilograma, a ove je godine cijena trideset kuna po kilogramu. Ono što ne prodamo do Božića, plasiramo putem jednog kanala restoranima u varaždinskom i međimurskom kraju. Prodaja zasad ide dobro – veli Monika Kovačić.
Znači, za originalne domaće zagorske purane nije nužno potegnuti do Zagorja, već ih se može pronaći i podno Kalnika, na svježem i čistom planinskom zraku. (hš)

Svestranoj Moniki ništa nije teško

FOTO: NIKOLA WOLF