Supružnici teško stradali zbog motornog ulja na kišnoj cesti. Sud im je jučer dosudio masnu odštetu

Cijeli taj iznos - oko 800.000 kuna - prema presudi mora platiti sisačka Županijska uprava za ceste na čijem se području dogodila teška nesreća


Autor: podravski.hr — 01.11.2018. / 9:47 Aktualno

Ilustracija / Za prometnu nesreću glavni je krivac bio sklizak kolnik

Supružnici Jelica i Željko teško su stradali u prometnoj nesreći kad je njihov automobil vw polo zbog skliskog kolnika u desnom zavoju prešao na suprotnu stranu i izravno se sudario s teretnim mercedesom sprinterom.
Vještaci su kasnije ustanovili kako je za nesreću isključivi krivac mrlja motornog ulja na mokroj cesti, pa je Općinski sud u Varaždinu supružnicima jučer dosudio ukupnu odštetu od gotovo 700.000 kuna s kamatama te im priznao blizu 100.000 kuna sudskih troškova. Cijeli taj iznos – oko 800.000 kuna – prema presudi mora platiti sisačka Županijska uprava za ceste na čijem se području dogodila teška nesreća.
Nesreća se dogodila u rujnu 2013. godine. Jelica je vozila vw polo i sa suprugom kao suvozačem ujutro je krenula u vikendicu. Padala je kiša i kolnik je bio mokar. Oko 9 sati Jelica je naletjela na motorno ulje i izgubila kontrolu nad vozilom te se sudarila s mercedesom iz suprotnog smjera. U nesreći su jedva preživjeli, ali ostale su trajne posljedice.
Zbog brojnih ozljeda i lomova suprug Željko postao je teški invalid vezan uz krevet i po stanu se kreće samo uz pomoć hodalice. Jelica je također ozbiljno stradala i ima trajne posljedice po zdravlje, ali je ostala pokretna. Željku je dosuđena odšteta od gotovo 400.000 kuna, a Jelici blizu 300.000 kuna kad se pribroje i kamate.
Općinski sud u Varaždinu ustanovio je kako je uzrok prometne nesreće “činjenica da se na kolniku nalazila tvar koja pripada tragovima mineralnog motornog ulja” te podsjetio kako je protiv Jelice upravo zbog toga odbačena kaznena prijava policije za izazivanje teške prometne nesreće. Prometni vještak zaključio je kako je sudarna brzina iznosila 55 kilometara na sat, pa brzina nije razlog prelaska vozila na suprotni trak i sudara sa teretnim vozilom.
– Naprotiv, u trenutku nesreće dio desne polovice kolnika kojim se kretala tužiteljica i koji se nalazi prije mjesta sudara na udaljenosti od 18 metara, bio je kontaminiran u dužni od 4,3 metra i širini od 1,6 metara motornim uljem, a u kombinaciji s kišom to je moglo izazvati klizavost kolnika, koja se može tretirati po tehničkim parametrima kao dio zaleđenog kolnika. Sudar se zbog toga nije mogao izbjeći niti kočenjem, a vozač ne može vizualno zamijetiti promjenu stanja kolnika u uvjetima mokrog kolnika, pa slijedom toga niti eventualno poduzeti radnju usporavanja vozila – naglašava prometni vještak.
Suprug je, među ostalim, bio zatražio i odštetu jer više ne može imati nikakve seksualne aktivnosti, ali sud je odbio taj zahtjev nakon saslušanja liječnice koja je kao vještakinja govorila o njegovu zdravstvenom stanju.
– U pogledu duševnih bolova zbog izostanka bilo kakve seksualne aktivnosti, kratko valja reći da prema liječničkom nalazu tužitelj može imati seksualni život uz ulaganje pojačanih napora – zaključio je Općinski sud u nepravomoćnoj presudi na koju će se ŽUC sigurno žaliti. (rm)

Ilustracija / Suprug je ostao trajni invalid

FOTO: ILUSTRACIJA