Susjed kakvog nema u Hrvatskoj: Dančo iznosi kante s otpadom cijelom selu

Podravski list profile

Danijel Solarić, poznatiji pod nadimkom Dančo, susjed je kakvog nema nitko u Hrvatskoj, osim mještana Malog Otoka, mjesta kod Legrada. Zahvaljujući njemu, selo nema nikakve brige oko svog otpada, osim da ga iz kuće iznesu u kante. Sve ostalo Dančova je briga.

– Susjed Dančo svaka dva tjedna dan uoči odvoza komunalnog otpada predvečer dolazi provjeriti kante svih mještana u selu, što je 20-ak kuća. Nakon te provjere, drugi dan ujutro prije sedam sati sve kante iz svih dvorišta iznese pred kuće kako bi bile spremne za odvoz. Potom dobro pazi kad budu ispražnjene i vraća ih u dvorišta. Ako netko sam vrati svoju kantu u dvorište, Dančo se jako naljuti – objasnio nam je susjed Vlado.

Danijel Solarić

Ovu neobičnu naviku Dančo njeguje već više od pet godina, a mještani su to dobro prihvatili pa ga često počaste i jelom i pićem.

– Prijašnji koncesionar odvoza otpada dao mi je i svoju majicu te rukavice kao svom pomoćniku, ali otkad to radi Komunalac, rukavica nema – poluozbiljno je dodao Dančo, kojem takva ‘sitna’ prepreka ipak nije sputavajuća u poslu kojim se bavi.

Svaki petak rano ujutro kante za odvoz otpada uredno poreda uz cestu i čeka kad će se isprazniti da bi ih vratio na mjesto. Osim toga, pazi i na iskoristivi otpad pa mu je tako veliko zadovoljstvo kad može određene vrste otpada umjesto drugih odnijeti do obližnjeg zelenog otoka i pravilno ih odložiti.

– Često kaže da to više neće raditi, da drugi dan ujutro neće iznijeti kante, ali svejedno dođe. Kad zaista odluči prestati s tim, bit će nam teško naviknuti se da to moramo raditi sami. Zaista smo mu zahvalni na pomoći, pogotovo stariji mještani koji se teško kreću. Takvog susjeda nema nitko u Hrvatskoj – kazao je susjed Vlado.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti