Susjed kakvog nema u Hrvatskoj: Dančo iznosi kante s otpadom cijelom selu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Danijel Solarić, poznatiji pod nadimkom Dančo, susjed je kakvog nema nitko u Hrvatskoj, osim mještana Malog Otoka, mjesta kod Legrada. Zahvaljujući njemu, selo nema nikakve brige oko svog otpada, osim da ga iz kuće iznesu u kante. Sve ostalo Dančova je briga.

– Susjed Dančo svaka dva tjedna dan uoči odvoza komunalnog otpada predvečer dolazi provjeriti kante svih mještana u selu, što je 20-ak kuća. Nakon te provjere, drugi dan ujutro prije sedam sati sve kante iz svih dvorišta iznese pred kuće kako bi bile spremne za odvoz. Potom dobro pazi kad budu ispražnjene i vraća ih u dvorišta. Ako netko sam vrati svoju kantu u dvorište, Dančo se jako naljuti – objasnio nam je susjed Vlado.

Danijel Solarić

Ovu neobičnu naviku Dančo njeguje već više od pet godina, a mještani su to dobro prihvatili pa ga često počaste i jelom i pićem.

– Prijašnji koncesionar odvoza otpada dao mi je i svoju majicu te rukavice kao svom pomoćniku, ali otkad to radi Komunalac, rukavica nema – poluozbiljno je dodao Dančo, kojem takva ‘sitna’ prepreka ipak nije sputavajuća u poslu kojim se bavi.

Svaki petak rano ujutro kante za odvoz otpada uredno poreda uz cestu i čeka kad će se isprazniti da bi ih vratio na mjesto. Osim toga, pazi i na iskoristivi otpad pa mu je tako veliko zadovoljstvo kad može određene vrste otpada umjesto drugih odnijeti do obližnjeg zelenog otoka i pravilno ih odložiti.

– Često kaže da to više neće raditi, da drugi dan ujutro neće iznijeti kante, ali svejedno dođe. Kad zaista odluči prestati s tim, bit će nam teško naviknuti se da to moramo raditi sami. Zaista smo mu zahvalni na pomoći, pogotovo stariji mještani koji se teško kreću. Takvog susjeda nema nitko u Hrvatskoj – kazao je susjed Vlado.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI