Susjed mu ubijen u lovu, on za teško ranjavanje dobio 17.000 kuna

Podravski list profile
Domitrović je tijekom lova na divlje svinje hicem iz puške ubio jednu, a ranio drugu osobu

Antonio Romek, tada 17-godišnjak, teško je ranjen, a njegov susjed Tomica Lončar ubijen od jednog hica kojeg je na njih, misleći da su divlje svinje, u šumi ispalio lovac Stjepan Domitrović iz koprivničkog Starigrada.

Za strašan događaj iz travnja 2013. godine lovac je već pravomoćno proglašen krivim i osuđen na zatvorsku kaznu. Romek je protiv njega i Lovačke udruge Jelen iz Draganovca kod Koprivnice podnio tužbu za naknadu štete tražeći da mu plate 50.000 kuna. Općinski sud u Bjelovaru u petak mu je dosudio oko 17.000 kuna “zbog povrede prava osobnosti po kriteriju fizičkih boli, straha i naruženja”.

U travnju 2013. godine oko 20.20 sati u Srednjim Mostima u šumskom predjelu Mlinička u lovištu Novigradska planina, kojim gospodari Lovačka udruga Jelen, Domitrović je tijekom lova na divlje svinje hicem iz puške ubio jednu, a ranio drugu osobu.

– U mraku je u jednom trenutku na udaljenosti od 35 metara, uočivši siluetu, prethodno se ne uvjerivši na nedvojben način u što puca, ispalio u pravcu šumskog puta i siluete hitac iz lovačke puške marke Češka zbrojovka u trenutku kada su šumskim putem prilazili Tomica Lončar i tada maloljetni Antonio Romek, Hitac je Lončara pogodio u desno rame zadavši mu ustrijelnu ranu od koje je na mjestu preminuo, a isti hitac Romeka je pogodio u lijevu podlakticu zadavši mu tešku tjelesnu ozljedu – stoji u pravomoćnoj presudi Općinskog suda kojom je Domitrović proglašen krivim za smrt i teško ranjavanje.

Antonio Romek s majkom ispred bjelovarske bolnice

Romek je, kako je prošli tjedan potvrdio sud, tada “zadobio tešku tjelesnu ozljedu u vidu prostrijelne rane lijeve podlaktice s oštećenjem mišića i tetiva, zbog koje mu je odstranjen dio tkiva i šrapneli. Rane su mu bile svakodnevno previjane, imao je dren, a nakon liječenja zaostao mu je ožiljak. I danas osjeća probleme u vidu ograničenih kretnji u predjelu podlaktice, zatezanja i boli i izgubio je snagu u ozlijeđenoj ruci. Nakon događaja javljaju mu se problemi s psihičkim stanjem, ima smetnje usnivanja, noćnih mora, stalnog vraćanja slika štetnog događaja, povukao se u sebe, izbjegava pričati o događaju, svaki kontakt s obitelji poginulog prijatelja mu je novo traumatiziranje”.

Nije se ništa vidjelo”

Domitrović je pak u odgovoru na tužbu naveo kako nije odgovoran za štetni događaj jer u kaznenom postupku nije na nedvojben način utvrđeno da je Romeka ranio upravo hitac ispaljen iz njegove lovačke puške.

– Kad bi ta tvrdnja i bila točna, do štetnog događaja došlo je isključivo ili bar pretežno zbog postupanja Romeka koji je znao da se kreće po lovištu i da je na tom terenu u tijeku lov na divljač, pa se ipak u mraku prikradao iz smjera iz kojeg ja nisam mogao očekivati dolazak ljudi. Zbog toga sam imao razumnih razloga pretpostaviti da silueta koju sam vidio pripada divljoj svinji – naveo je tuženi lovac.

No, osnovno je pravilo u lovu da lovac ne smije pucati u metu koja nije prepoznatljiva, što je potvrdio i svjedok Zlatko Capek kao dugogodišnji lovac i raniji predsjednik Lovačke udruge Jelen. On je na ročištu istaknuo “da lovac prije pucanja mora sa sigurnošću vidjeti da je meta upravo divljač, čak mora prije pucanja prepoznati okvirnu dob divljači jer mu u dopuštenju za lov piše koju divljač i koje dobne skupine može ustrijeliti”.

Općinski sud zaključio je da se Domitrović “nije na nedvojben način i sa sigurnošću uvjerio što predstavlja meta u koju je ispalio hitac iz lovačke puške jer i sam navodi da na mjestu na kojemu se nalazio gotovo i nije bilo vidljivosti zbog raslinja u šumi. Osim toga, metu nije osvijetlio baterijom, a da je to učinio vidio bi da je hitac ispalio prema Lončaru i Romeku, a ne prema divljači”.

Iznos odštete na koncu je određen prema nalazima sudsko-medicinskih vještaka koji su posebno procjenjivali fizičku bol, strah i naruženje te došli do svote od 21.000 kuna. No, kako je sud ustanovio i 20-postotnu odgovornost Romeka za taj događaj jer se u mraku kretao lovištem u tamnoj odjeći, odšteta je na koncu smanjena na 17.000 kuna.

Domitroviću godinu dana zatvora

Stjepan Domitrović i Lovačka udruga Jelen moraju platiti ukupno 254.000 kuna obitelji Tomice Lončara (47) koji je poginuo tijekom lova, ranije je presuđeno. Domitrović je, osim toga, u kaznenom postupku pravomoćno proglašen krivim i osuđen na godinu dana bezuvjetnog zatvora, puška i meci su mu trajno oduzeti. Presuda je donesena prema sporazumu stranaka, što znači da se Domitrović prije same rasprave na sudu dogovorio s tužiteljima, priznao krivnju i prihvatio predloženu kaznu. U građanskoj parnici nakon toga presuđeno je kako lovac i lovačko društvo majci i bratu Tomice Lončara moraju platiti i novčanu odštetu. Za povredu prava osobnosti zbog smrti bliske osobe moraju platiti ukupno 236.000 kuna, za nadgrobni spomenik 12.000, a žalobnu odjeću i karmine 6000 kuna.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti