SUSJEDA, KAJ IMA Kako je šef gradskog SDP-a pokrenuo akciju za spas stranke od Bandićevih ‘grijeha’

Stigao nam je i novi član uprave Varteksa


Autor: podravski.hr — 10.02.2018. / 8:36 Aktualno

Varaždinska vila Oršić i dalje propada

Blago gradu koji ima toliko vila i palača. Onda ne zna kud bi i što bi s njima. Pa im onda stalo mijenja namjenu. Kako koji gradonačelnik dođe. Srećom, u Varaždinu se gradonačelnika u posljednjih petnaestak godina nije mnogo promijenilo. Tu smo, što se toga tiče, relativno stabilni. Ali nije stabilna i vila Oršić, koja iz dana u dan propada. Ulagalo se u nju godinama nije, a otkako je iz nje otišlo dopisništvo HTV-a, ključ je u bravi. Davnih je dana, točnije 2011. ondašnji, a i sadašnji gradonačelnik Ivan Čehok govorio kako će u vili Oršić osvanuti Galerijski centar Gerama (Generalić – Rabuzin – Malogorski). U svom postavu trebao je imati oko 2000 umjetničkih djela iz zbirke poznatog varaždinskog i hrvatskog kolekcionara Vladimira Malogorskog. Te je godine u proračunu za obnovu Oršićke bilo osigurano dva milijuna kuna, a sam Malogorski bio je spreman donirati dio građevinskog materijala. Od toga, naravno, nije bilo ništa. Oršićka stoji kakva je i bila.
No, ipak joj se smiješe sretniji dani. Ako je suditi po najavama iz Grada. Sad bi je, pak, trebalo pretvoriti u hotel. Onaj luksuzan, s četiri zvjezdice. U njega bi trebali uložiti Frenk i Džek Djordjić. Nije šala, iako su maškare, a ni dečki nisu neki stripovski junaci, već navodno ozbiljni švicarski ulagači hrvatskih korijena. Gradonačelnik veli da je hotel „kojim slučajem već u funkciji, sad bi za ovo Europsko prvenstvo svakako bio ispunjen do posljednjeg mjesta“. Kao da on nije bio taj koji je svojedobno odlučivao o Oršićki. I koji o njoj opet odlučuje.
A odlučilo se i da zbirka Malogorskog, „svega“ 15 godina nakon što ju je darovao Gradu i „svega“ devet lokacija u kojoj je trebala biti, svoje mjesto nađe u vili Bedeković. Ispred koji stoji spomenik paloga borca. I ispred koje bi neki htjeli vidjeti Lupinovu skluplturu Vatrenoga anđela. Pa su se varaždinski antifašisti, nakon što se to pročulo, pobunili, a Grad ogradio, jer o inicijativi za premještanje Borca ili Ranjenika, kako ga već ne zovu, pojma nema. Ali glavno da se digla buka ni oko čega.
A ovih je dana bučno i u varaždinskom SDP-u. Županijski i gradski šefovi, Mario Habek i Miroslav Marković svađaju se zbog Markovićevog članstva u Nadzornom odboru Termoplina. Habek je poručio Markoviću da bi morao podnijeti ostavku „ako želi dokazati svoju vjerodostojnost“, a Marković je Habeku, između ostaloga, odgovorio da „ koristi medije da bi se obračunao s novim vodstvom varaždinskog SDP-a, vodstvom koje ne želi provoditi politike koje su SDP u Varaždinu i Varaždinskoj županiji doveli na ovako niske grane“. Svađa je dobila i epilog, tako što je Marković svih 4000 kuna koje dobiva kao član NO-a Termoplina odlučio svaki mjesec darovati stranci. Koja je u velikoj gabuli, zbog nekih milijuna koje je svojedobno primio bivši SDP-ovac Milan Bandić u kampanji. Pa sada SDP mora platiti 10 milijuna kuna. A nema tih novaca. Pa im je Marković, kao dobar stranački vojnik, odlučio pomoći. Kaže da je u NO Termoplina, u kojemu zastupa interese svih svojih sugrađana, „došao zahvaljujući SDP-u i red je da pomogne svojoj stranci kada je u ovakvim teškoćama“. E sad, nije jasno dal’ je to taj isti SDP koji je stranku u Varaždinu i Varaždinskoj županiji doveo na niske grane ili neki drugi.
A netko drugi, pak, ušao je u Upravu Varteksa. Nakon što su iz nje otišli Miljenko Vidaček i Nenad Davidović. Bilo je i vrijeme. Ipak su tamo nitko se više ni ne sjeća od koje godine. Svježa krv Krešimira Sečaka, novog člana i menadžera s 20-godišnjim iskustvom, valjda bi u Varteks trebala donijeti i svježe ideje. Samo „generalni“ Zoran Košćec nemirnim Varteksovim vodama plovi već 13 godina. On je, valjda, nezamjenjiv.
Vaša Varaždinka: Mihaela Zagoršćak
FOTO: ARHIVA