SUSJEDA, KAJ IMA Termoplin će Varaždinu donirati milijun kuna za ‘mirno rješenje spora’. No, je li baš tako?

Nekako Čehok i Termoplin vole taj milijun i oko njega se najviše slažu


Autor: podravski.hr — 01.02.2018. / 8:13 Aktualno

Ivan Čehok, gradonačelnik Varaždina

I tak, pola godine nakon što su zaključili da bi od Termoplina trebali tražiti povrat neosnovano naplaćenog novca, varaždinski gradski vijećnici sada su promijenili mišljenje.
Termoplin se, kako se pisalo, obvezao da će od 2014. do 2016. godine isporučivati gradskim ustanovama i školama plin po cijeni dobivenoj po javnoj nabavi. Onda se vijećnik Željko Bunić pobunio da to Termoplin nije nikad učinio. Onda je vijećnik Zlatan Avar 2016. podnio kaznenu prijavu protiv direktora Termoplina Ivana Topolnjaka, zbog oštećenja gradskog proračuna za 1,5 milijuna kuna.
No, to nije sve. Za jednog prijavljenog, dobijete još dvoje, pa su tako Avarovu kaznenu prijavu zaradili još i šefica Nadzornog odbora Nevenka Grbac i ondašnji gradonačenik Goran Habuš.
U međuvremenu je gradonačelnik postao Ivan Čehok, a Habuš radi u Hrvatskim šumama i putem aplikacije Bla Bla Car traži suputnike radi podjele svakodnevnog troška od Varaždina do Zagreba. Avar se, pak, smjestio tik uz Čehoka na dogradonačelničko mjesto, tužiteljstvo je odbacilo prijavu protiv Topolnjaka i drugih, a Bunić je, eto, odnedavno direktor Varkoma.
Ni Bunić ni Avar više ne ratuju protiv Termoplina. Kako i bi? Protiv Termoplina/Topolnjaka ne može se. Svih ovih godina u Termoplin ne dira nitko. Naročito ne Grad. Još je, ustvari, velika enigma je li Termoplin gradska ili privatna firma, iako Grad Varaždin ima 51 posto vlasništva. Neki postotak ima i Grad Ludbreg, a Topolnjak drži „skromnih“ 49 posto. Po svim bi pravilima Termoplin trebalo biti javno poduzeće. Ali, eto, nije. Jer, prema Topolnjaku, distributeri plina ne mogu se svrstati u tu kategoriju i za Termoplin vrijede drukčije regule. Oni su ipak nešto posebno. Distribuiraju plin. Koji plaćaju građani. Iz svoga džepa.

Svakog tjedna pratite našu novu vrckavu kolumnu ‘Susjeda, kaj ima’ koju piše i uređuje poznata varaždinska novinarka Mihaela Zagoršćak

Spor oko spornog novca na relaciji Grad – Termoplin, ako ga je uopće i bilo, tako se, eto, po sistemu „vuk sit, a koza cijela“, mirno riješio i to ni manje, ni više nego dogovorom da će Termoplin dati milijun kuna kao donaciju za udruge, sport i slično. Zanimljivo kako je nekako već u vrijeme odbacivanja kaznene prijave (što će reći lani u listopadu) Čehok najavio Termoplinovu donaciju od milijun kuna. Stoga, je li doista riječ o nekakvom „mirnom rješenju spora“ ili tek mazanju očiju?
Termoplin je godinama donirao Gradu baš milijun kuna i baš za spomenute namjere i baš kad je gradonačelnik bio Čehok. Danas se svi prave da se toga ne sjećaju. Ipak je prošlo bar desetljeće. Mnogo toga izblijedi iz sjećanja. Naročito ako se baviš politikom. Ili si joj blizak. Ili si blizak ljudima na vlasti. Bez obzira što i gdje radiš.
Evo zato mali podsjetnik, citat iz Poslovnog dnevnika 2008. godine, da se pamćenje osvježi i um razbistri: “I ove je godine varaždinski Termoplin darovao milijun kuna za projekte i institucije u gradu Varaždinu, a ugovor o donaciji potpisali su u gradskoj vijećnici gradonačelnik Ivan Čehok i direktor Termoplina Ivan Topolnjak”.
Nekako Čehok i Termoplin vole taj milijun. Oko njega se najviše slažu. S obzirom na to koliku plaću Topolnjak prima i koliko dobiva od dobiti i dividende, taj milijun je lako mogao sam donirati. Ne bi ni osjetio.
Vaša Varaždinka: Mihaela Zagrošćak
FOTO: CROPIX