SUSJEDA, KAJ IMA Župan ozbiljno odlučio kupiti ni manje ni više nego – dvorac! Samo, HDZ ga ne podržava

Dvorac Šaulovec prodaje se kao stečajna masa propale Varaždinke, i to za četiri milijuna kuna


Autor: podravski.hr — 15.04.2018. / 8:57 Aktualno

Dvorac Šaulovec

Ovotjedni petak 13. vjerojatno je najcrnji dan za utemeljitelje HDZ-a Varaždinske županije. Istanbulska konvencija dobila je zeleno svjetlo, a oni su tako bili protiv nje. Zajednica utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman Varaždinske županije“. Ne’š ti organizacije. Čiji su članovi svi redom hadezeovi vojnici od osnutka. I koje je, ako ćemo po istini, vrijeme već odavno pregazilo. Zajedno valjda imaju milijun godina.
Pišu oni tako da „neupitno podržavaju zaštitu žena od svakog nasilja i spremni su podržati sva zakonska rješenja koja doprinose sprečavanju bilo kakvog nasilja nad ženama“. Spremni su?! Ni bi li trebalo biti normalno podržavati zakone koje sprečavaju bilo kakvo nasilje? Ili hadezeove metuzaleme treba na to pripremati? Kao kad se Slavonci pripremaju na objed nakon svinjokolja – pa dok mi to zakoljemo, pa dok voda zavri… Treba proć’ vrijeme. Tako valjda treba proći vrijeme, pa da hadezeovi metuzalemi budu spremni podržati zakone koji sprečavaju nasilje nad ženama.
Za Istanbulsku kažu i da se „iza takvih prijedloga krije ne samo zaštita žena od nasilja, već se pokušavaju javnosti podvaliti politikantska svjetonazorska poimanja. Radi se o drukčijim svjetonazorskim poimanjima koje mi kao kršćanski narod baštinimo, a hrvatsko kršćanstvo nam je duboko usađeno i zato ne možemo prihvatiti neke pojmove koji se kose s našim svjetonazorom i kršćanskim opredjeljenjem“. Koliko kršćanstva u samo jednoj rečenici. Na tako velikom kršćanstvu valjda bi im i sam Papa pozavidio. Kad se malo bolje pogleda tko su utemeljitelji HDZ-a Varaždinske županije, čovjek bi se zamislio nad kršćanstvom nekih od njih. Bogu hvala da ih više nitko ne doživljava previše. I da danas varaždinski HDZ vode neki drugi ljudi.
Dok su utemeljiteljima puna usta kršćanstva što se tiče Istanbulske konvencije, nitko od njih nije kršćanski reagirao na činjenicu da čak 371 dijete u varaždinskim školama nema za užinu ili ručak u školi. To je 15 razreda. Njihovi roditelji ne mogu izdvojiti stotinjak kuna mjesečno da im djeca u školi ne gladuju. Kad bi svaki lokalni političar dao 100 kuna, gladnih školaraca ne bi bilo. To, međutim, nikome nije palo napamet. Srećom, pa je Grad ušao u projekt „ŠkolSka PrehranA za Sve – SPAS“, pa će tako ipak do kraja školske godine sva djeca biti sita. Bar u školi.
Župan Radimir Čačić, pak, odlučio je proračunski novac potrošiti na, ni manje, ni više nego – dvorac Šaulovec. Nasljeđe preminulog zagorskog tajkuna Ivana Hudoletnjaka. Dok je bio živ, Šaulovec mu nije mogao oteti nitko. Sad kad, kako ono kaže pjesma, ore nebeske njive, dvorac se prodaje kao stečajna masa propale Varaždinke. I to za četiri milijuna kuna. Županija bi za to digla čak i kredit, jer je, kaže župan, riječ o kapitalnom projektu od javnog interesa. Kao da je to jedini dvorac u županiji. Ali je jedini očuvan i sređen i u njega ne bi trebalo previše ulagati. Zna župan što radi. Pa neće valjda kupovati ruševine ili ih obnavljati. Nije on vesla sisao. U Šaulovec bi Čačić smjestio ekskluzivno ugostiteljstvo, izložbeni prostor i slično i svakako bi, po njegovom, trebao biti dostupan javnosti. Navodno za taj, po njemu kapitalni projekt, nema podršku HDZ-a, no njega to ne brine. Kao ni išta drugo, jer on što naumi, to tako na kraju i bude. Na ovaj ili onaj način.
Vaša Varaždinka: Mihaela Zagoršćak
FOTO: CROPIX