Sutkinja: Starčević je “pružao aktivan otpor i zato je primijenjena sila”!

Iz Općinskog suda u Koprivnici odgovorili su nam na upit vezan uz priču koju smo objavili u prošlom broju Podravskog lista, o slučaju vlasnika autoškole Marka Starčevića nad kojim su pravosudni policajci primijenili silu kako bi ga izbacili iz sudnice koju je odbijao napustiti.

Ovaj je članak objavljen u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Odgovor Marine Rengel Brlečić, glasnogovornice Općinskog suda u Koprivnici, prenosimo u cijelosti.

“Dana 27. listopada 2021. u prostorijama Općinskog suda u Koprivnici, Prekršajni odjel, održavala se sudska rasprava u prekršajnom postupku čiji je sudionik bio gospodin M.S. Nakon održane rasprave, M.S. je odbio napustiti sudnicu i nakon višekratnih molbi sutkinje, nakon čega je upozoren da će biti primorana pozvati pravosudnu policiju.. Budući da je M.S. tada počeo pružati aktivni otpor, isti je primjenom fizičke prisile udaljen iz sudnice. U međuvremenu je pozvana policija te su djelatnici PP Koprivnica pristupili događaju i izvršili radnje u svojoj nadležnosti. U slučaju primjene fizičke sile, djelatnici pravosudne policije su po pravilima svoje struke dužni pozvati hitnu pomoć što su i učinili. Djelatnici hitne pomoći pristupili su događaju i izvršili pregled gospodina M.S.. Općinski sud je službenim dopisom obavijestio PP Koprivnica o predmetnom događaju te je eventualno pokretanje prekršajnog postupka protiv M.S. u nadležnosti policije. Pravosudni policajci djelatnici su Ministarstva pravosuđa i uprave, a ne ovog suda, pa stoga sud nije ovlašten poduzimati bilo kakve radnje u pogledu eventualnog utvrđivanja osnovanosti primjene sile od njihove strane u predmetnom događaju” – stoji u odgovoru glasnogovornice Općinskog suda u Koprivnici.

Podsjetimo, Marko Starčević požalio se na brutalno izbacivanje iz sudnice zato što je odbijao sutkinji potpisati zapisnik i izaći iz sudnice sve dok se u zapisnik ne napiše točno ono što je rekao. Sutkinja mu je pozvala pravosudne policajce koji su ga izbacili iz sudnice i nad njim primijenili silu. U međuvremenu je pozvana policija i stigla hitna pomoć. Što je vrlo zanimljivo, policijski službenici nakon dolaska na mjesto događaja i nakon obavljenih izvida, nisu utvrdili elemente prekršaja, što nam je o odgovorila Dijana Žagar, glasnogovornica PU koprivničko-križevačke.

– Policijski službenici u svom dijelu postupanja nisu utvrdili elemente prekršaja narušavanja javnog reda i mira, a prema muškarcu je postupala pravosudna policija – odgovorila je Dijana Žagar.

Sam Marko Starčević ogorčen je postupanjem pravosudnih policajaca i rekao nam je kako će zbog njemu vrlo nemilih događaja i poniženja podnijeti prijave.

– Pokretanje postupaka nakon ovog nasilja protiv mene jedna je obveza. Ako će me poslužiti zdravlje i vrijeme, prijave će uslijediti – kazao je Marko Starčević i objasnio kako ne podnosi nepravdu protiv sebe. – To nije bilo normalno postupanje. Da su oni meni rekli dajte mi ruke za lisice, ja bih im dao neka me vode. No, oni su se odlučili na fizičko kažnjavanje. I to vrlo nasilno. Bilo mi je jako teško kad su me bacili na pod i koljenima obojica stisnuli straga. Nisam mogao ni disati, udisao sam prašinu s poda. Vrištao od boli. To nisu bili bezrazložni krikovi, vjerujte mi – potresen je bio Marko Starčević nakon incidenta.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI