DANAS IZBORI ZA EU PARLAMENT Jeste li već odlučili koga ćete nagraditi s plaćom od 52.000 kuna

Birači će sutra moći glasati za jednu od 28 lista na kojima je ukupno 336 kandidata, a na toj listi moći će zaokružiti i favoroziranoga kandidata kojeg žele poslati u Bruxelles


Autor: podravski.hr — 14.04.2013. / 6:42 Aktualno

Izbori na kojima ćemo odabrati 12 zastupnika koji će Hrvatsku predstavljati u Europskom parlamentu održat će se u nedjelju. Biračima je manje poznato da glasamo za ljude koji će biti eu-parlamentarci samo do redovnih izbora sljedeće godine. Dakle, tek godinu dana.
Iskustva drugih zemalja govore da se na izborima za EU parlament očekuje slabiji odaziv birača nego na nacionalnim i lokalnim izborima u matičnim državama. Prema blic anketi koju smo ovaj tjedan proveli na Facebook stranici Podravskog lista, na izbore će sigurno izaći tek 38,5 posto anketiranih. Čak 53,8 posto ih ne želi u nedjelju na birališta, a 7,7 posto još ne zna. Riječ je, dakako, o premalom uzorku, ali i ta anketa pokazuje raspoloženje prema tim izborima.
Birači će danas moći glasati za jednu od 28 lista na kojima je ukupno 336 kandidata. Važno je napomenuti kako ozbiljnije i veće stranke koje bi mogle uloviti pokoji mandat nemaju na listi niti jednog kandidata iz naše županije. Na tim izborima pak prvi put moći će se zaokružiti listu, ali i jednog kandidata s te liste.
Europarlamentarci koje izaberemo primat će 7000 eura, odnosno 52.000 kuna mjesečno, a bit će im pokriveni i svi drugi troškovi, poput putovanja i boravka u Bruxellesu za vrijeme zasjedanja.