Sutra se budimo ranije – noćas opet pomičemo kazaljke jedan sat unaprijed

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Iako se puno govorilo o tome kako više neće biti ljetnog i zimskog računanja vremena i kako će se pomicanje sata ukinuti, ta je ideja pala u vodu. Noćas, opet, pomičemo sat. Budući da prelazimo na ljetno računanje vremena spavat ćemo sat vremena kraće budući da će se noćas sat pomaknuti s dva na tri sata, tj. sat se pomiče za jedan sat unaprijed.

“Ovo nije zadnje pomicanje sata, jer propis Europske unije kojim se planiralo ukidanje takve prakse nikad nije donesen. Također, nije izgledno da će biti donesen u doglednom razdoblju”, objasnili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za 24sata.

Nastavljaju kako je Komisija u rujnu 2018. godine predstavila prijedlog nove Direktive u kojem predviđa trajno ukidanje pomicanja sata uvjetovanog izmjenom godišnjih razdoblja istovremeno u svim državama članicama tako da članice odluče hoće li trajno zadržati zimsko ili ljetno računanje vremena.

Pojavilo se i pitanje usklađenosti tih odluka kako bi se zaštitilo funkcioniranje unutarnjeg tržišta EU.

“U Vijeću je postalo jasno da će biti teško postići dogovor oko ujednačavanja standardnog vremena među susjednim državama , a situaciju je otežala činjenica da EK nije popratila izradu prijedloga standardnom procjenom učinka. Nakon što je Pravna služba Vijeća analizirala prijedlog i utvrdila da se bez izrađene procjene učinka ne može reći da je Komisija dokazala da je pri izradi prijedloga poštovala jedno od glavnih načela za donošenje europskih propisa, načelo proporcionalnosti, blokirajući broj država članica odbija raditi na prijedlogu dok Komisija ne izradi istu”, nastavljaju iz Ministarstva.

Kažu kako su tada zamrznuli rad na Direktivi i nikad ga nisu nastavili te zaključuju da ova institucija navedeni prijedlog više ne vidi kao jedan od prioriteta. (24sata)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI