Suvalj: Bojim se da će nova megakompostana otjerati mlade obitelji iz Herešina

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kompostiranje biootpada u prigradskom naselju Herešin i planirani projekt kompostane vrijedan 13 milijuna kuna ponovno je izazvao pobunu dijela Herešinčana.

Peticiju da se odustane od tog projekta potpisalo je 70 obitelji koje žive u Herešinu pa je nedavno održan i zbor građana na kojem je gradonačelnik Mišel Jakšić detaljno predstavio projekt prema kojem će suvremenom kompostanom, naglasio je on, biti riješen i problem s neugodnim mirisima koji se trenutno znaju širiti tim prigradskim naseljem. Projektom je predviđena gradnja zatvorenog kompleksa s dvije hale čime bi se dobila suvremena kompostasna za razgradnju biomase u kontroliranim uvjetima.

Peticiju je potpisalo 70-ak obitelji

– Pojedini mještani i dalje ne mogu shvatiti da se neće raditi o dovozu smeća nego biootpada i da ćemo se konačno riješiti neugodnih mirisa jer će to biti zatvoren objekt. Godinama smo tražili da se nešto učini po pitanju kompostane i sad kad nam se nudi rješenje tog problema, pojedini mještani rade bespotrebnu hajku – ističe Ivan Lončarić, predsjednik Mjesnog odbora Herešin koji podržava projekt suvremene kompostane.

Ivica Suvalj, gradski vijećnik Mreže i član Vijeća Mjesnog odbora, pak, podržava inicijativu mještana koji su protiv gradnje suvremene kompostane. Od tog projekta, smatra on, Herešinčani neće imati nikakvu korist, a dodatno će se uništavati cestovna infrastruktura zbog kamionskog prometa. Uz to, Suvalj upozorava i na činjenicu da se zbor građana održao tek nakon što su gradski čelnici odlučili krenuti u realizaciju projekta.

Ivica Suvalj

– Nedopustivo je da se prije odluke o kretanju u projekt nisu izjasnili mještani koji žive u Herešinu i da se nije čuo naš glas jer mi ćemo s posljedicama tog projekta biti suočeni svaki dan. I sad je zbog reciklažnog dvorišta i aktualne kompostane kamionski promet kroz naše naselje jakog intenziteta i uništavaju se ceste te je ugrožena sigurnost mještana, prvenstveno djece. Herešin je mladim obiteljima dosad bio poželjno naselje za život, no bojim se da realizacijom ovog projekta više neće biti interesa mladih da se dosele u naše naselje – zaključio je Ivica Suvalj.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Sveti Nikola razveselio male Molvarce

Dječji vrtić Pčelica iz Molva organizirao je tradicionalnu podjelu darova u povodu blagdana svetog Nikola. Omiljeni dječji svetac razveselio je mališane poklonima koje je osigurala

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI