Suvalj: SDP čak nije htio poslušati ni mjeru iz svog predizbornog programa

Podravski list profile

Silovanje demokracije, tiranija, nova era u radu Gradskog vijeća s jedne te demokratska procedura i volja većine s druge strane – takve su ocjene jučerašnjeg presedana u radu koprivničkog parlamenta iz oporbenog i vladajućeg tabora.

Na jučerašnjoj sjednici SDP-ova je većina s dnevnog reda nenajavljeno skinula šest točaka koje je predložio vijećnik Mreže Ivica Suvalj, a sve su bile usmjerene na jačanje gradske poduzetničke zone u Dravskoj. Vijećniku tako nije dopušteno da pred kolegama obrazloži svoj paket mjera koje bi, kako on smatra, privukle nove investitore.

– Mogli su barem to dopustiti, pa onda glasati protiv, ne kažem da su moje mjere idealne, ali ovako… pa točke su na koordinaciji stranačkih klubova bez problema ušle na dnevni red – čudi se Suvalj.

Njegove mjere sadrže četiri točke. Prva je osnivanje „investicijskog tima“, ekipe iz gradskih služba koja bi „reklamirala“ pogodnosti za investitore, privlačila ih u Dravsku te zainteresiranima potom pomagala sređivanje „papirologije“.

– Takav prijedlog imao je SDP u svojoj predizbornoj kampanji, oni su to nazvali ‘kvaka do biznisa’. Znači, bili su protiv vlastite mjere – kaže Suvalj.

Suvalj: Ne želim reći da su me pokrali, ali činjenica je da moje mjere čekaju dva i pol mjeseca

Druga mjera predlaže smanjenje komunalne naknade za investitore putem osnivanja nove zone komunalne naknade u Dravskoj. Treća je smanjenje komunalnog doprinosa također putem uvođenja nove zone u Dravskoj, a doprinos bi bio deset kuna po četvornom metru, dvostruko niži od sadašnjeg minimuma. Četvrta mjera predviđa nuđenje gradskog zemljišta u najam investitoru za 25 lipa po četvornom metru te pravo prvokupa tog zemljišta, kad se poduzetnik etablira i stekne financijski potencijal.

Suvalj veli da je na mjerama radio od siječnja, i to uz tehničku pomoć gradskih službi, a u proceduru ih je predao prije dva i pol mjeseca. U međuvremenu je gradonačelnik Mišel Jakšić (SDP) prošli tjedan u javnost izišao s vlastitim mjerama za poticanje poduzetništva u Dravskoj.

– Ne želim reći da su me pokrali, ali činjenica je da moje mjere čekaju dva i pol mjeseca, a u međuvremenu oni izađu sa svojima i moje povuku s dnevnog reda… Ako sam ih i potaknuo, neka, učinio sam nešto pozitivno. Jedan kolega iz SDP-a jučer mi je rekao: Pa zašto da sada glasamo o tvojim mjerama, kad ćemo na sjednici donijeti svoje. A Jakšićeve mjere idu tek na iduću sjednicu Gradskog vijeća. Znači, vijećnici vladajuće većine uopće nisu pripremljeni i očito je da služe samo kao glasačka mašina – veli Suvalj.

Na sjednici ga je podržao nezavisni vijećnik Antonio Grgić kazavši:

– Ovo je duboko kršenje demokratskih uzusa i očito ulazimo u novo doba funkcioniranja Gradskog vijeća. S druge strane, SDP-ova vijećnica Adriana Vidović rekla je, ne bez ironije:

– Kolega Suvalj, žao mi je ako ste osobno pogođeni stavom našeg kluba. Žao mi je i što ste se od siječnja pripremali za ovu sjednicu, nadam se da ćete se ubuduće također tako pripremati za sve nadolazeće sjednice.

FOTO Podravski list

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti