Suzana: Cijena mlijeka je mizerna, naći ćemo posao i prodati krave!

I u Prekodravlju sve više obitelji odustaje od stočarstva. Iako je Općina Gola bila jedna od rijetkih koja nije bilježila pad stočnog fonda, stagnacija i pad otkupnih cijena mlijeka sve više manjih uzgajivača krava „tjera“ na pražnjenje štala. Jedina svijetla točka je činjenica da u Goli tvrtka Eko papir stalno povećava proizvodne kapacitete pa svi mlađi poljoprivrednici nakon gašenja stočarske proizvodnje ipak uspijevaju pronaći novi posao.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Obitelj Ciganek iz Otočke jedna je od onih koje više neće uzgajati krave. Dugo su, kaže Suzana Ciganek, „vagali“ hoće li se i dalje baviti stočarstvom, no kako je od proizvodnje mlijeka sve manje koristi, krenuli s prodajom krava.

– Punih 20 godina proizvodnja mlijeka bila je okosnica našeg gospodarstva. Imali smo 23 krave, a kako mljekarska industrija nama manjim proizvođačima stalno ruši otkupne cijene, odlučili smo odustati od stočarstva. Nije bilo lako napraviti takav zaokret, no cijena mlijeka je mizerna pa smo se odlučili na prodaju krava – priča nam Suzana Ciganek.

Suprug Danijel, dodaje ona, od prošlog tjedna zaposlio se u Eko papiru, a uskoro bi i Suzana trebala dobiti posao u toj tvrtki pa im „gašenje“ proizvodnje mlijeka neće tako teško pasti.

– Mi imamo sreću da smo mlađi i da tu u neposrednoj blizini ima tako uspješna tvrtka koja stalno otvara radna mjesta. To je bio i jedan od ključnih razloga da krenemo u prodaju našeg „blaga“. Na kraju, kad realno pogledamo, više ćemo zarađivati, a imat ćemo i puno više slobodnog vremena te ćemo konačno moći obiteljski otići na more. Imamo četvero djece i nikad nismo bili na obiteljskom ljetovanju jer kad u štali imate krave, jednostavno nemate ni svetka ni petka – ističe Suzana Ciganek.

Ipak, obitelj Ciganek ostat će vezana uz poljoprivredu, ali isključivo će se baviti ratarstvom.

-Imamo 25 rali zemlje koju obrađujemo i taj ćemo posao nastaviti. Kako sad stvari stoje, od ratarstva ćemo sigurno imati puno više koristi nego od stočarstva – zaključila je Suzana Ciganek.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI