Suživot: Manjina nam na silu oduzima otpad i trpa ga u kombije

Podravski list profile

Predavanje otpada u mobilno reciklažno dvorište na području općine Mali Bukovec nedaleko od Ludbrega od sada se odvija uz pratnju zaštitarske službe zbog nemilih događaja koji su se ranije zbili u naseljima na području općine kod predavanja otpada.

Sve to je uključivalo svađu, a nekoliko puta intervenirala je i policija. Naime, nekolicina mještana iz općine Mali Bukovec, a radi se o pripadnicima romske nacionalne manjine, u vrijeme kada se otpad predavao, na svoju ruku vadila je otpad iz prikolica mještana koji su čekali na red te otpad koji je bio namijenjen predavanju u reciklažno dvorište stavljala u svoja kombi-vozila. Mještani su se u nekoliko navrata pobunili zbog takve prakse, a tada je došlo do svađe koja je graničila s incidentom.

Zbog takvih situacija Općina je odlučila angažirati  i zaštitarsku službu

– Prema ugovoru koji imamo s Čistoćom Varaždin, mještani ne smiju davati otpad privatnim osobama. Oni su željeli predati otpad u reciklažno dvorište, ali pojedinci su im ga praktički nasilno uzimali s prikolica. Zbog takvih situacija Općina je odlučila angažirati  i zaštitarsku službu – rekao je Darko Marković, načelnik Općine Mali Bukovec.

Ovakva praksa za općinu je štetna zbog dva razloga. Prvi je taj što je velika većina otpada,  na ovaj prisilan način oduzeta, završila na lomači usred sela ili u prirodi.

– Otpad koji se ne može iskoristiti, a prodati se može jedino metal, ti pojedinci spaljuju nasred sela, što stvara problem mještanima jer im dim ulazi u kuće, a i takav način raspolaganja otpada nije prihvatljiv niti u ekološkom niti u sigurnosnom smislu – objasnio je Marković. Veli da otpad koji ne završi na lomači ili se ne može spaliti završi u obližnjoj šumi Križančija na ilegalnim odlagalištima, što pak stvara dodatne troškove za općinu koja ta odlagališta mora sanirati.

Josip Žugec

Drugi je problem što na ovaj način općina neće imati dovoljan omjer recikliranog i mješovitog otpada.

– Ako većina otpada koji su ljudi dovezli na prikolicama do mobilnog reciklažnog dovorišta završi negdje drugdje, tada se smanjuje udio prikupljenog otpada. Prema direktivama EU, Općina može dobiti kaznu od 10.000 mjesečno ako ne ispuni predviđene norme – napomenuo je Darko Marković i dodao da je ovaj način prikupljanja otpada za recikliranje najbolji, ali i najskuplji.

– Predavanje otpada u reciklažno dvorište kod nas je relativna novost. Mi smo dogovorili takav način da građanima reciklažno dvorište dođe praktički na kućni prag i to se sve plaća u cijeni odvoza otpada. Zato je prava šteta da on ne završi tamo gdje mu je mjesto. Naišli smo na izvrstan odaziv naših građana i upravo zato smo angažirali zaštitarsku službu koja će omogućiti mještanima da nemaju neugodnosti kod predavanja otpada – napomenuo je Darko Marković.

Zaštitari su prvi put aktivirani ovog petka kada je reciklažno dvorište bilo smješteno u Novom Selu Podravskom, a već prije dolaska samog reciklažnog dvorišta čekali su mještani koji su otpad htjeli predati, ali i oni koji su ga htjeli prisvojiti.

Načelnik Darko Marković

– Ne želimo mi nikome ništa ukrasti, mi samo molimo naše mještane da nam predaju stvari koje bi nam mogle koristiti. Kada prosimo po selu od kuće do kuće, onda kažu da smo dosadni pa smo odlučili probati na ovaj način – rekao nam je je vlasnik kombi-vozila koji se uputio u Novo Selo Podravsko kako bi probao nabaviti nešto od korisnog glomaznog otpada.

S druge strane, mještani nam govore da je velika većina ovog otpada završila na lomači, što im radi velike probleme.

– Pale cijeli dan i noć. Gust crni dim ulazi nam u domove, jednom se približio našem štaglju. Kada sam ih išao zamoliti da prestanu paliti, vlasnik kuće rekao mi je da će paliti tako dugo dok nam ne izgori kuća. Stanje je postalo neizdrživo – rekao je Josip Žugec, stanovnik obližnjeg Županca.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti