Švagelj Jažić: Zlostavljanih muškaraca ima, ali rijetko traže bilo čiju pomoć

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Križevačka udruga Hera jedinstvena je udruga na području županije koja se bavi zaštitom i promicanjem ljudskih prava.

Njihova osnovna djelatnost je pomoć žrtvama obiteljskog nasilja i savjetovalište za njih, a više o udruzi i djelatnostima ispričala nam je Marina Švagelj Jažić, predsjednica.

– Udruga postoji od 2002. godine, imamo 21 članicu, tri zaposlene, dok su ostale volonterke. Imamo raznih struka u udruzi, ali sve članice moraju proći edukaciju i oprezni smo kod odabira novih jer nije ovo posao za svakoga.

Marina Švagelj Jažić

Na S.O.S telefonu godišnje prihvate oko 180 poziva, a u prva tri mjeseca ove godine primili su 60-ak njih. Dosta poziva bilo je vezano uz pandemiju koronavirusa pa su tako u udruzi često upućivali ljude na stožer, pomagali oko informacija pa čak i nabavljali uputnice. Situacija oko njihove osnovne djelatnosti, pomoći žrtvama nasilja, mogla bi tek sada narasti.

– Smatram kako će se situacija sad pokrenuti kad sudovi krenu intenzivno raditi. Mi pružamo i pratnju žrtvama na sudove i tijekom cijelog postupka i sigurno će sada toga biti više, a kako su ljudi bili zatvoreni, očekujemo sad i više poziva jer možda žrtve nisu ni mogle do telefona ili privatnosti – pojasnila je Marina Švagelj Jažić.

Velika većina poziva koje prime čine ženske osobe, iako su imale i slučajeva da se radi i o muškarcima. Ipak, u tim slučajevima gotovo uvijek se radi o slučajevima prijetnja ili nanošenja tjelesnih ozljeda, dok još nisu zaprimile poziv muškarca koji bi bio žrtva obiteljskog nasilja iako vjeruju kako toga ima, samo muškarci teže prihvaćaju pomoć.

Udruga, osim pružanja pomoći žrtvama, aktivno sudjeluje i u projektu izgradnje sigurne kuće koje nema u Koprivničko-križevačkoj županiji, a koja je prema Istanbulskoj konvenciji obavezna u svakoj županiji.

– S tim smo krenuli prošle godine, a da nije bilo situacije s koronom, vjerojatno bismo je već i završili. Imamo prostor i nadam se da će se to u roku dva mjeseca ostvariti. Kuća će u početku moći primiti 6-7 žena.

Iako je Sigurna kuća zaista potrebna, naša sugovornica smatra kako bi bilo najbolje da se te kuće ne koriste puno, već da se razmjesti počinitelj, a ne žrtva jer se u suprotnom žrtvi nasilja stvara dodatni stres oko preseljenja, a posebni problemi javljaju se ako postoje i djeca.

– Smatram kako bi se trebalo udaljiti počinitelja, a ne žrtvu kako i stoji u zakonu, no to se rijetko koristi. Imali smo sad slučaj Vukojević, u kojem je po meni donesena pravilna odluka suda da se on udalji iz kuće, ali takvih slučajeva ima mnogo, samo ne dobivaju medijsku pažnju. U većini slučajeva žene su preseljene u Sigurnu kuću gdje mogu biti godinu dana, a postupak gotovo uvijek traje duže i onda se tu problemi samo gomilaju – zaključuje.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI