SVAKE GODINE PO DVIJE ŽRTVE Dvojica ovisnika o drogama iz naše županije lani umrla od predoziranja

Osam osoba je zbog problema s konzumiranjem droga završilo na liječenju u koprivničkoj Općoj bolnici, dok je na izvanbolničkom liječenju bilo 36 osoba


Autor: podravski.hr — 11.07.2013. / 12:21 Aktualno

KOPRIVNICA – Dvojica ovisnika o drogama umrla su lani u našoj županiji od predoziranja. Po dvoje umrlih bilježi se i u tri prethodne godine, što znači da je osmero ovisnika umrlo u protekle četiri godine.
Broj ovisnika o drogama koji se liječe, s područja naše županije, manji je od hrvatskog prosjeka, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u svojoj publikaciji o prošlogodišnjim trendovima. Iako se broj ovisnika smanjuje, podaci o umrlim ovisnicima od predoziranja ipak govore kako ovisnost o drogama može biti itekako kobna.
U našoj županiji od ovisnosti o drogama ukupno je liječena 51 osoba, a njih 11 su prvi put završili na liječenju. Osam osoba je zbog problema s konzumiranjem droga završilo na liječenju u koprivničkoj bolnici, dok je na izvanbolničkom liječenju bilo 36 osoba.
Inače, hrvatski prosjek je 272 ovisnika na 100 tisuća stanovnika i to u dobi od 15 do 64 godine, a prosjek za našu županiju je svega 50. Zavod za javno zdravstvo navodi kako u Hrvatskoj pada broj intravenoznih ovisnika, no i dalje ih je najviše, skoro 60 posto, a slijedi ušmrkavanje sa 17 posto, pušenje 15 posto i oralno uzimanje pet posto.
Među liječenim osobama, polovica ih je uzimala opijate i kokain, a skoro 30 posto ovisnika je bilo na kanaboidima. U Službi za prevenciju, u kojoj rade s ovisnicima, provode se i testovi urina na prisutnost droga, a u našoj županiji napravljena su 224 takva testa.
Foto: ILUSTRACIJA