Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Svaki bruh ima svoje simptome, provjerite imate li razloga za brigu

Bruh, poznatiji kao hernija ili kila abdominalne stjenke, česta je pojava u osoba koje se bave podizanjem velike težine. Može uključivati osobe koje se bave teškim fizičkim poslom i sportaše koji podižu velike težine prilikom izvođenja treninga. Radi se o fizičkom stanju pri kojemu je došlo do ispadanja trbušnih organa kroz stečeni otvor na stjenci trbuha ili kroz prirodni otvor. Vrste hernija prema mjestu gdje se događaju možemo podijeliti u: unutarnji bruh, kada dolazi do ispadanja trbušnih organa u susjedne prostore u trbušnoj šupljini, ili vanjski bruh, kada dolazi do ispadanja trbušnih organa kroz otvor na trbušnoj stjenci i to pod kožom.

Osim ovakve podjele, bruh se različito naziva, ovisno o mjestu na tijelu gdje se dogodi. Tako možemo razlikovati preponsku herniju koja je najčešća hernija i događa se više u muškaraca nego kod žena. Femoralna hernija javlja se češće kod žena nego muškaraca na femoralnom kanalu kao vidljivo ispupčenje ispod prepone, vidljiv u ravnoj liniji. Pupčana hernija najčešći je bruh nakon preponskih, a formira se kod stvorenog otvora na trbušnom zidu i česta je u trudnoći. Ventralna hernija često zna nastati nakon operativnog zahvata na području trbuha. Epigastrična hernija nastaje kod pupka i donjeg rebrenog luka i ispunjena je masti. Obturatorna hernija nastaje u obturatornom kanalu i nema klasične simptome bruha, već se manifestira kao povraćanje i mučnina. Spigelijeva hernija nastaje na vanjskom rubu trbušnog mišića i najrjeđi je oblik bruha. Od gotovo svih hernija koji se javljaju, preponska je najčešća i pojavljuje se u čak 75 posto slučajeva. Svaki bruh ima drugačije manifestacije.

Kako prepoznati bruh

Kako je preponska hernija najčešći oblik bruha, pozabavit ćemo se njenim simptomima. Zašto se opće javlja preponska hernija? Bruh na ovome dijelu javlja se kao posljedica slabosti u prednjem dijelu trbušnog zida. Ovdje je trbušni zid dosta tanak i slab i lako može doći do stvaranja bruha. Najčešći simptomi preponske hernije su samo izbočenje na području prepone koje se najviše pojavljuje u stojećem stavu ili dok se izlaže nekoj fizičkoj aktivnosti. Na dodir hernija je bolna, a do boli bez dodira dolazi kada se obavlja neki oblik fizičkog napora. Bol mnogi opisuju kao pretisak ili težinu u području prepona. Ozbiljni simptomi mogu donijeti jaku bol, povišenu tjelesnu temperaturu, povraćanje i mučninu. Kako prepoznati bruh jednostavniji je proces, no njegovo liječenje zahtijeva operaciju kako bi se trajno i učinkovito uklonio i spriječilo ponovno nastajanje. Ako imate bruh na trbušnom zidu ili preponama, najlakše ćete ga prepoznati po čvoriću ili izbočini koju možete gurnuti natrag u svoju trbušnu šupljinu.

Prevencija nastanka bruha

Ne postoji potpuna prevencija u stvaranju bruha, postoje samo određene smjernice koje možete raditi kako biste smanjili mogućnost da vam se to dogodi. Tako je kod sportaša koji dižu velike utege kao i kod osoba koje se bave teškim fizičkim poslom preporučljivo sljedeće: Zagrijavanje prije ikakvog fizičkog napora, nošenje dizačkog pojasa kada se dižu velike težine, redovne vježbe za jačanje trbušnog zida, gubitak kilograma ako imate prekomjernu kilažu. Loše životne navike nikako ne pomažu kada je u pitanju bruh. Kako prepoznati bruh razlikuje se od bruha do bruha, no pametno bi bilo posjetiti liječnika čim osjetite neke od navedenih neugodnosti. Liječenje bruha je pametno započeti još u ranom stadiju razvoja kako kasnije ne bi došlo do raznih komplikacija. Ako niste sigurni kako prepoznati bruh, a sumnjate u njegov razvoj, tada svakako posjetite svog liječnika i objasnite mu svoje simptome koje povezujete s nastankom bruha. Je li moguće ponovno stvaranje bruha kada se jednom ukloni? Današnja moderna medicina minimalizirala je tu mogućnost, tako da su vrlo rijetki slučajevi da dolazi do nastanka bruha na mjestu s kojeg je uklonjen.

Facebook
Twitter
Email
ISKUSTVO PACIJENTA

VIDEO Unatoč bolnoj operaciji koljena, Mirko na kontrole putuje biciklom!

požiraki

Tradicionalna đelekovečka tjestenina postaje nematerijalno kulturno dobro!

MISLI NA ZDRAVLJE

Ovo je najjednostavniji recept za sok od ljekovite biljke koju mnogi zanemaruju

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica

Na akciji dobrovoljnog darivanja krvi prikupljeno je 440 doza

NA LOKACIJAMA OD TURISTIČKOG ZNAČAJA

U sklopu projekta “Hrvatska prirodno tvoja” posađeno 48 stabala

misli na zdravlje

Ako imate visoki krvni tlak, smanjite unos soli!

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI