Svaki četvrti stanovnik naše županije pije lijekove za smirenje živaca

Iako smo tek 17. županija po broju stanovnika, u Koprivničko-križevačkoj županiji u protekloj se godini, uz Vukovarsko-srijemsku i Virovitičko-podravsku, trošilo najviše lijekova koji utječu na živce, podaci su to koje je protekli tjedan objavila hrvatska Agencija za lijekove HALMED.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Kad se gleda ukupna izvanbolnička potrošnja svih lijekova, onih koje nabavljamo sa ili bez recepta u ljekarnama, nalazimo se na 16. mjestu od svih županija, pa smo jedna od „zdravijih županija“. Samo lani potrošili smo lijekova vrijednih 120 milijuna kuna, šest milijuna više nego u 2019. U Koprivničko-križevačkoj županiji najviše se, kao i u ostalim županijama, troši na lijekove koji djeluju na kardiovaskularni sustav. Podravci i Prigorci troše čak 526 doza na dan na 1000 stanovnika, prema podacima HALMED-a.

Međutim, financijski se najviše troši upravo na psihotike, 25,7 milijuna kuna godišnje, 3,5 milijuna kuna više nego za lijekove za srce i žile. U našoj županiji trošimo 261 dozu psiholitika na dan na 1000 stanovnika. Prema tome, ispada da svaki četvrti stanovnik Koprivničko-križevačke županije prima takvu terapiju. Među najprodavanijim lijekovima su lijekovi koji sadrže diazepam, poput normabela i apaurina. Takve, ali i „ozbiljnije“ antidepresive prepisuju liječnici obiteljske medicine i psihijatri i u Hrvatskoj nema formalnog ograničenja za njihovu potrošnju kao u nekim europskim zemljama.

POTROŠNJA LIJEKOVA U DOZAMA I KUNAMA (HALMED, 2020.)

ŽupanijaDnevna doza na 1000 stanovnikaU kunama (mil. kn)
Koprivničko-križevačka1385120
Varaždinska1444191
Virovitičko-podravska151285
Međimurska1287125
Bjelovarsko-bilogorska1633139

Dugi niz godina u našoj se županiji bilježi velika upotreba anksiolitika (normabel, praxiten, lexaurin, helex, xanax). Lijekovi za smirenje, ističu stručnjaci, izvrsnog su djelovanja za ublažavanje tegoba poput tjeskobe, nesanice, ali i mišićne napetosti, no priča ima i drugu stranu. Jedan od naših uglednijih psihijatara dr. sc. Domagoj Vidović iz Klinike za psihijatriju Vrapče u medijima često ističe kako se inicijalno pozitivno djelovanje anksiolitika poput normabela ili apaurina dugotrajnim uzimanjem umanjuje.

Osoba nakon toga može trpjeti i određene posljedice. S tim se slaže i dr. Mirjana Gašparić Sikavica, voditeljica odjela psihijatrije u koprivničkoj Općoj bolnici.

Mirjana Gašparić Sikavica

– Prije svega može se razviti ovisnost o njima. U svakom slučaju svako nekontrolirano i dugotrajno trošenje takvih lijekova, pogotovo bez konzultacija s obiteljskim liječnicima ili psihijatrima, nije poželjno – navodi dr. Sikavica i ističe kako ne misli da bi bilo kakvo ograničenje donijelo pomak na bolje.

Voditeljica koprivničke psihijatrije ne vjeruje da se takvi psiholitici koriste jer liječnici „štancaju“ lijekove nego smatra da postoji stvarna potreba, a i postoji mogućnost da se oni nabavljaju i na tzv. „crne recepte“ koji se možda čuvaju kod kuće pa se koriste kad zatreba. Također, ne treba smetnuti s uma i da postoji i crno tržište lijekova, pa je moguće da brojni naši građani do lijekova za smirenje živaca dolaze i mimo sustava.

– Dolaze ljudi koji su izloženi nekom stresu, imaju određene probleme na poslu, u obitelji, ne mogu zaspati… – dodaje dr. Sikavica i ponavlja kako je sve u redu kad se pacijenti drže dogovora s liječnicima i lijekove piju pod kontrolom.

Najviše se pojedinačno u Hrvatskoj, pa tako i kod nas, prodaju lijekovi za regulaciju visokog krvnog tlaka, najviše ramipril, no lani je na prvo mjesto zasjeo „obični“ aspirin. Vjerojatno su se, uz ostale lijekove s ibuprofenom i paracetamolom, gomilale zalihe zbog epidemije koronavirusa. Došlo je, u odnosu na prethodnu godinu, i do porasta prodaje lijekova za kratkotrajno liječenje oštećenja jednjaka uslijed dizanja želučane kiseline, ponajviše pantoprazol, tablete poput cotroloca i sličnih, navodi se u izvješću HALMED-a.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI