‘Svaki dan jedem pet kilograma svježeg voća i povrća. I ništa drugo. Prvi se put osjećam fantastično’

Od začina koristi samo himalajsku sol koja nema klora te ne utječe negativno na žlijezde kao obična kuhinjska sol te domaću mljevenu papriku


Autor: podravski.hr — 23.07.2018. / 9:25 Stil

Nada Zlatar Lukavski miksa svoje dnevne obroke

Nada Zlatar Lukavski, koprivnička umjetnica i promotorica zdrave prehrane, već šest godina konzumira isključivo sirovu hranu. Voće, povrće, korjenaste i orašaste plodove te sjemenke. Kaže da joj je to promijenilo život.
– Dugo sam se borila s alergijama na pelud pa sam počela malo istraživati o prirodnim načinima kako ublažiti simptome. Slučajno sam naišla na tekstove i dokumentarce koji govore o prednostima sirove hrane i odlučila sam pokušati. Jednostavno sam jednog dana došla s posla, pobacala iz frižidera sve što se nije uklapalo u moj novi način prehrane i krenula – kazala je Nada.
Ispočetka joj je bilo teško, ne zato što više nije jela meso niti ostale namirnice životinjskog porijekla, nego zato jer joj je tijelo krenulo u drastičnu detoksikaciju.
– Tijelo doživi šok i počinje naizgled propadati, no to je zapravo dubinsko čišćenje organizma. Počela sam mršavjeti, ljudi su me pitali jesam li bolesna, no osjećala sam se bolje nego ikad. Mišići su mi se smanjili, no kad se krene sa sirovim, cijelo tijelo zapravo krene ispočetka. Sve štetne tvari u organizmu se razgrade – rekla je Nada.

Prednost je i što se hrana ne mora kuhati

Obrok zdravlja u domu gospođe nade

Sladoled pripravljen od voća

Unos sirove hrane baziran je na enzimima koje tijelo treba i kombinaciji enzima koje imamo te se hrana iskorištava na pravi način.
Danas dnevno pojede i do pet kilograma voća i povrća, s tim da prednost treba dati voću, koje je jako zdravo i korisno za organizam. Od začina koristi samo himalajsku sol koja nema klora te ne utječe negativno na žlijezde kao obična kuhinjska sol te domaću mljevenu papriku.
– Moj dnevni jelovnik sastoji se od litre i pol kašastog soka ujutro. U njega stavim banane, jabuke, nektarine, maline ili kupine, chia sjemenke i sve ono što već imam u kuhinji. Oko 12 sati pojedem bananu, a kad dođem s posla, napravim si voćnu platu od sastojaka koje imam kod kuće, a najbolje je sezonsko voće i povrće – kaže koprivnička umjetnica.
Više o tome čitajte u današnjem broju Podravskog lista.
Piše i snima: Sonja Markić