Svaki sedmi Podravac i Prigorac ima invaliditet, najviše patimo od duševnih boli

Podravski list profile

Svaki sedmi stanovnik naše županije osoba je s invaliditetom i po tome smo udjelu na drugom mjestu u Hrvatskoj, donosi najnoviji izvještaj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prema njemu, neznatno veći postotak osoba s invaliditetom je u Krapinsko-zagorskoj županiji, dok je postotak nešto manji u Varaždinskoj županiji, a u Bjelovarsko-bilogorskoj županija svaki osmi žitelj je osoba s invaliditetom.

S druge strane, najmanje je takve populacije u Istarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, tek svaki 18. stanovnik.

Statistika je nemilosrdna prema našoj županiji i kad je riječ o raščlambi po dobnim skupinama. Tako u našoj županiji živi uvjerljivo najviše osoba s invaliditetom u najmlađoj dobnoj skupini, onoj do 19 godina, u kojoj svaka deseta mlada osoba ima neki oblik invaliditeta. U vrhu smo, odmah iza Zagoraca i Varaždinaca, i po broju invalidnih osoba u skupini starijih od 65, pa je tako svaka treća takva osoba u našoj županiji osoba s invaliditetom, ali i svaka deseta osoba u radno aktivnoj populaciji, do 64 godine.

Marija Mraz (desno)

Kada se pogleda raščlamba bolesti koje u potpunosti ili u većoj mjeri invalidiziraju osobu, kao najčešći su razlog navedeni duševni poremećaji i shizofrenija, od koje boluje 1160 odnosno 735 osoba u županiji. Od autizma boluje 48 Podravaca i Prigoraca, od cerebralne paralize i srodnih sindroma 630,  a slijepo i gluho je ukupno 660 naših stanovnika. Multiplu sklerozu ima 48 Podravaca i Prigoraca, a amputaciju ekstremiteta prošlo ih je 29.

Zašto je tomu tako i zbog čega smo u vrhu kad je riječ o udjelu broja osoba s invaliditetom, pitali smo Mariju Mraz, predsjednicu Udruge osoba s invaliditetom naše županije, koja nije bila iznenađena brojkama te nam je ponudila nekoliko mogućih objašnjenja takve statistike.

– Mnogo je čimbenika, no istaknula bih promet, u kojem nastaje mnogo novih osoba s invaliditetom zbog čestih stradavanja. Dio takvih osoba dobijemo i rođenjem. Često se čuje termin ‘čuvanje trudnoće’, u kojem čovjek svojim djelovanjem spasi nešto što bi bez te intervencije bilo nemoguće. No, mnogo je i drugih elemenata, poput zagađenja okoliša – kazala je Marija Mraz.

FOTO Ilustracija / Podravski list

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti