Svaki treći dan jedna je žena u našoj županiji premlaćena

Kurvo, kobilo, svinjo šugava! Ubit ću tebe pa sebe – vikao je Marin iz Križevaca svojoj izvanbračnoj supruzi, odgurnuo je sa stolca, ošamario i pljunuo u lice. Nesretna 27-godišnjakinja bila je u tom trenutku u visokom stupnju trudnoće! Dulje je vrijeme trpjela uvrede i batine, no tad je odlučila reći „stop“ i sve prijavila policiji.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Ovo je samo jedan od brojnih slučajeva težeg obiteljskog nasilja koje se događa u Podravini i Prigorju. Međutim, tek rijetki se prijave policiji. Verica Rupčić, prva dama županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova, ali i Marina Švagelj, predsjednica „bratske“ udruge HERA iz Križevaca, ističu kako iza svakog prijavljenog nasilja u obitelji „leži“ njih još deset neprijavljenih.

Samo ove godine, prema podacima Policijske uprave koprivničko-križevačke, na području županije imali smo 193 prekršaja nasilja u obitelji, a čak 43-oje nasilnika već je policiji poznato za takva nedjela. U tim slučajevima 185 žena bile su žrtve, a u 88 slučajeva muškarci. No, ovdje se radi uglavnom o uvjetno rečeno „blažem“ nasilju, uvredama, vikanju, svađama… U težim, kaznenim djelima, kad imamo i fizičke napade, a posebno ozljeđivanje – svi počinitelji su isključivo muškarci, a žene ni u jednom slučaju.

Pula, 220916. Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad zenama, Sigurna kuca i Udruga zena organizirali su mimohod. Na trgu pokraj pulske trznice pusteno je u zrak nekoliko stotina crnih balona u znak na sjecanje na ubijene zene. Foto: Goran Sebelic / CROPIX

– Ove godine bilo je 17 kaznenih djela nasilja u obitelji i u svim slučajevima imali smo 17 žena koje su bile žrtve – otkrila je Dijana Žagar iz PU koprivničko-križevačke i dodala kako nije bilo ponavljača.

Slični su podaci i za prošlu godinu, od 23 kaznena djela, u sva 23 stradale su žene. U 2020. bilo je i 272 prekršaja, bilo je 281 žrtava među ženama, a 113 među muškarcima. Za njih 66 to nije bilo prvi put da je dolazila policija.

Ako je vjerovati iskustvu Rupčić i Švagelj, a ovom problematikom bave se dugi niz godina i svakodnevno se susreću s takvim slučajevima – pomnožimo brojke s 10 i dobijemo gotovo tri tisuće prekršaja godišnje i stotinjak kaznenih djela. Prema tome, svaki treći dan jedna je žena u našoj županiji premlaćena, a naša policija usto mora osam puta dnevno izlaziti na dojave o obiteljskim svađama.

Marina Švagelj

– Ovaj podatak o 10 neprijavljenih slučajeva na jedan prijavljeni uopće nije netočan – ispričala nam je Marina Švagelj prošli tjedan kad se obilježavao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

– Žene ne prijavljuju jer se boje, ne vjeruju institucijama, egzistencijalno ovise o zlostavljaču, a još ako su tu i djeca, onda je još teže ženi prijaviti slučaj – navodi Švagelj koja želi ohrabriti žene da se odluče na taj korak, a udruge poput HERE su tu da se pobrinu da im odlazak od zlostavljača bude što bezbolniji.

Udruga provodi i velik projekt Sigurne kuće koja je trenutno u iznajmljenim prostorima u jednom našem gradu. Ima kapacitet smještaja za osam žena. Iduće godine, nada se Švagelj, imat će gotovu i vlastitu sigurnu kuću za 15 žena, ali i apartmane za djecu. Tendencija je ipak da se žene što više distancira od zlostavljača pa su tako u našoj Sigurnoj kući žene iz drugih županija, a naše idu negdje drugdje. Predviđeno je po pravilniku da tamo budu do godinu dana, no Švagelj misli da to nije dovoljno i da bi država te lokalna zajednica trebale naći rješenje da se ženama da više vremena i prostora da „stanu na noge“.

Švagelj ipak ističe još jedan velik problem:

– U Hrvatskoj je pravo vlasništva ipak veće od prava na „život“. Zato se zlostavljane žene mora negdje smjestiti na sigurno, dok nasilnici ostaju u kući. Jer, u većini slučajeva, oni su i formalni vlasnici doma.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI