Svaki udisaj bio mi je agonija, no sad dišem austrijskim plućima

NOVI ROĐENDAN DAMIRA HENEZIJA (56) KOJEM SU ZBOG ŽIVOTNE OPASNOSTI TRANSPLANTIRALI PLUĆA


Autor: podravski.hr — 08.08.2018. / 9:40 Život

CVETKOVEC – Svaki udisaj je Damiru Heneziju (56) iz Cvetkovca nedaleko Koprivnice, još prije šest tjedana bio agonija. No, tada se dogodio čudesan poziv iz bečke klinike AHK, jedne od tri bolnice na svijetu, koje su referentni centri za transplantaciju pluća. Bio je to poziv upućen u posljednjem trenutku, jer je Damiru, njegov liječnik na Klinici za plućne bolesti Joradnovac rekao da je infekcija, koju je Damir dobio tek nekoliko tjedan prije i njegova posljednja, jer sljedeću neće preživjeti.  Danas Damir, živi gotov normalno s novim plućima, koja su mu transplantirali u bečkoj bolnici.

 

DAMIR HENEZI (56) NAKON OPERACIJE 

Naime, Damir boluje od bolesti zvane emfizem, gdje jetra ne proizvodi spoj koji se zove alfa1 antitripsin, koji služi za obranu i čišćenje pluća od štetnih tvari. Na taj način, zbog nakupljanja drugih štetnih enzima, nastaje šteta na plućima te se javljaju jake infekcije , koje pomalo uništavaju plućno tkivo.

Damir je od ove genetski nasljedne bolesti, obolio s 38 godina i simptomi su se od tada manifestirali sve jače. Ova opaka bolest uzrokuje pucanje aveola, što pak ima za posljedicu stvaranje čvorova na plućima i na tim mjestima nastaju čvorovi, preko koji zrak prestane strujati, te taj dio pluća više ne funkcionira.

– Kad je netko bolestan može imati tegobe koje se različito manifestiraju. No zamislite da vam je svaki udisaj agonija i patnja to je ipak nešto posebno. Velika većina ljudi ne razmišlja o disanju, a ja sam itekako bio svjestan svakog svojeg udisaja i izdisaja. Bez boce kisika nisam mogao doslovno napravit tri koraka, a odlazak u automobil bio je prvi pothvat – objasni je Damir Henezi svoje tegobe prije transplantacije pluća.

Damir su bolest dijagnosticirali naša stručnjaci na zagrebačkoj Klinici za plućne bolest Joradnovac prije deset godina, s time da su do tada liječnici Damira liječili od bronhijalne astme, sasvim druge bolesti.

Iako postoj lijek , koji služi kao djelomični nadomjestak za alfa1 antitripsin, kojeg je Damir primio, taj lijek ne može u potpunosti nadomjestiti ovaj enzim.

– Radi se o vrlo skupom lijeku čija doza dođe 53.000 kuna, srećom HZZO mi ga je odobrio. No i on je posto nedjelotvoran te mi je na kraju, funkcionalno samo 27 posto pluća. Netom prije operacije, više nisam mogao niti hodati već me je supruga gurala na kolicima do automobila kada sam išao u bolnicu – objasni je Damir Henezi.

Na list čekanje u Bečkoj bolnici Damir je došao 05. travnja 2017. godine, i kod zadnjeg preglede u zagrebačkoj bolnici Damirov liječnik, zbog vrlo teškog stanja u kojem se njegov pacijent nalazio, uputio je još jedan poziv u Beč, gdje je svojim kolegama objasnio da se ovdje radi o pitanju života ili smrti. Tamošnji liječnicu su objasnili da imaju pluća za koja su 80 posto sigurni da bi Damiru odgovarala. Tad je nastupilo teško vrijeme iščekivanja. Naime, Damir je tada, početkom lipnja ove godine, morao ići na dodatne pretrage u Beč, kako bi se potvrdila stopostotna kompatibilnost pluća donatora organa  i Damirovog organizma.

– Pluća se presađuju tek kada se utvrdi  da se pluća i pacijentov organizam u potpunosti podudaraju. No kako su nam rekli austrijski liječnici u mojem slučaju zbog hitnosti, bi se pokušala transplantacija i s nešto manjom podudarnošću. Srećom, utvrđeno je  da pluća odgovaraju 100 posto – napomenuo je Damir Henezi.

Sama operacija dogodila se 16. lipnja ove godine, i trajala je sedam sati,  a troškovi ovo izuzetno zahtjevnog zahvata mogu doseći preko 700.000 kuna. Srećom i to je pokrio  HZZO.

 Nakon operacije, liječnici su mogli potvrditi da je ona uspješno prošla, ali i tad je nastupilo vrijeme čekanja i strašne neizvjesnosti. Još jednom je Damir morao strepiti za svoj život.

– Nakon operacije, liječnici su mi objasnili da se sad u mojom organizmu događa revolucija. Pluća žele van iz organizma, a organizam također želi iz sebe otkloniti strano tijelo, jer je prepoznao da pluća dolaze iz drugo organizma. Zbog tog sada moram piti 22 tablete  i između njih jake imunodepresive, kako organizam ne bi odbacio pluća- istaknuo je Damir Henezi.

O samo donatoru pluća, Damir vrlo malo zna, a priznaje da o tome čija se pluća sad nalazu u njegovim prsima nije razmišljao.

– Sada sam samo zahvalan što opet mogu disati i što mi svaki udisaj ne predstavlja muku. Znam sam da su pluća stigla od mlađeg muškarca i da je bio Austrijanac, ništa drugo ne znam – napomenu je Damir.

No u samoj operaciji ipak je nešto pošlo po zlu, te je Damiru oštećene živac koji regulira probavu u želucu.

– Želudac sad ne dobiva informaciju da sam jeo i da mora probavljati hranu što mi stvara nadutost te moram  paziti na prehranu. Također morom nositi i zaštitnu masku , kako se ne bih zarazio s nekakvom bakterijom. No ipak, najvažnija je da sada šest tjedan nakon operacije opet ponovno dišem, svojim plućim,a – rekao je Damir, koji je u deset godina kako se njegov bolest manifestira s jačim simptomima, izgubio značajan dio svoj mišićne mase.

– Mišići su atrofirali, jer se već duže vrijeme nisam mogao baviti nikakvim fizičkim aktivnostima,a i mjesec dan nakon operacije nisam se mogao micati s kreveta. No ako sve bude u redu i to će se promijeniti – zaključio je Damir Henezi, koji sada najviša voli provodi svoj vrijeme s unučadi i na tom je najaviše od svega zahvalan.

– Ja sam svjestan da bi se moja bolest mogla vratiti, jer moj tijelo i da ne proizvodi alfa1 antitripsin, a nakon operacije više ne mogu dobiti nadomjesne lijekove. No neka pluća izdrže još 20 godina,a tada ću već i biti stari, a onda koga briga- sa smiješkom je zaključio naš razgovor Damir Henezi.

 (md)

FOTO:NIKOLA WOLF