Svako četvrto vozilo na podravsko-prigorskim cestama ne prolazi tehnički, traktori su – katastrofa!

Jedan je 57-godišnji Rasinjčanin početkom ove godine vozio teretnjak na državnoj cesti kod Ludbrega. Policiji je bio sumnjiv, a nakon što su ga zaustavili i poslali na izvanredan tehnički pregled, pokazalo se da je sumnja bila opravdana, a da je njegovo vozilo vrlo opasno po sudionike u prometu.

– Na vozilu je utvrđeno devet opasnih i 11 velikih nedostataka, zbog čega je vozilo odmah isključeno iz prometa. Protiv vozača podnijeli smo prekršajni nalog zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti cestovnog prometa – potvrdili su nam iz policije nakon što su ga poslali na tehnički.

Nije to bio jedini ovakav primjer na našim cestama unatrag godinu dana, a iz Centra za vozila Hrvatske (CVH) otkrili su nam nevjerojatan podatak, čak svako peto vozilo na podravsko-prigorskim prometnicama nije prvi put prošlo redovan tehnički pregled u stanicama.

– U stanicama za tehnički pregled na području Koprivničko-križevačke županije obavljen je osnovni redovni tehnički pregled na 50.285 vozila, od kojih ga čak 10.859 nije zadovoljilo. Postotak neispravnosti vozila je 21,59 posto – navodi Dušica Ezgeta, povjerenica za informiranje iz Centra za vozila Hrvatske i pojašnjava kako je taj postotak veći ako gledamo samo osobna vozila.

– Kod osobnih vozila postotak neispravnosti na redovnom tehničkom pregledu je veći i iznosi 25,66 posto. Naravno, uzrok ove razlike u postotku neispravnosti je velik broj traktora i priključnih vozila, koja imaju ispodprosječnu neispravnost – rekli su u CVH te podsjetili da takva vozila u roku od 15 dana mogu ići na ponovljeni tehnički pregled.

– Ukupna neispravnost na ponovljenim redovnim tehničkim pregledima svih vozila koja nisu zadovoljila na osnovnom redovnom tehničkom pregledu je 8,42 posto. Osoba u tih 15 dana može pristupiti ponovljenom pregledu više puta, pa je tako ukupan broj ponovljenih redovnih tehničkih pregleda veći od broja padova na osnovnom redovnom tehničkom pregledu – kaže Dušica Ezgeta.

Uspoređujemo li te podatke s 2019. godinom, protekla je bila dosta povoljnija i manje se padalo na tehničkim pregledima. Na području naše županije u 2019. pregledano je 48.140 vozila, od čega 11.803 vozila nije zadovoljilo, a to je postotak neispravnosti od 24,52 posto.

– Kod osobnih vozila postotak neispravnosti je veći i iznosi gotovo 30 posto. Nakon ponovljenih pregleda postotak vozila koja nisu zadovoljila na osnovnom redovnom tehničkom pregledu je 9,50 posto – doznajemo.

Kazne za vozače koji se ipak odluče na vožnju s neispravnim i neregistriranim autom nisu male. To je na svojoj koži osjetio i mladić (21) iz Koprivnice koji je morao platiti 3600 kuna kazne i 300 kuna sudskih troškova zbog vožnje svog neregistriranog i neosiguranog golfa potkraj listopada prošle godine. Kako doznajemo, tehnički pregled i polica osiguranja istekli su mu dva tjedna prije nego što su ga zaustavili. Lani je bio popriličan broj ovakvih slučajeva na našim prometnicama pa je policija potkraj studenog imala akciju „Dani tehničke ispravnosti vozila“ koja je potvrdila da se mnogi vozači ne brinu o svojim limenim ljubimcima. Ona je pokazala kako je na našim cestama u ovom trenutku neispravno gotovo 40 posto vozila. Naime, prilikom akcije vozači su imali mogućnost besplatnog tehničkog pregleda. To su iskoristila 472 vlasnika vozila te su tom prilikom kod 204 vozila utvrđeni nedostaci.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI